Az elmúlt hétvégén a GYTIT  ismét megszervezte a hagyományossá vált Ifibörzét. Az idén a rendezvény csapatépítés és konfliktuskezelés témakörben lett megszervezve, Borzonton, a Rubin Panzióban. A képzésen nagyrészt olyan gyergyószéki fiatalok vettek részt, akik különböző rendezvények szervezésében dolgoznak együtt és fontosnak tartották a saját maguk fejlesztését. Mindezek mellett lehetősége volt azon fiataloknak is részt venni a képzésen, akik a jövőben tervezik, hogy aktívan önkénteskedjenek.

December 13-án, pénteken kezdődött az Ifibörze, amit Erős Levente, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács elnöke és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke nyitott meg. Ezt követően a résztvevők átbeszélték a hétvége programját, lefektették a hétvége szabályait és ismerkedési játékokkal indítottak. Az első nap előadásai során a résztvevők elméleti tudásukat bővítették a konfliktuskezelés és a csapatépítés fontosságának témakörében.

Szombaton a Prisma csoport trainerei képezték a fiatalokat. Közösen megvitatták, hogy mi is a konfliktus és hogyan kell helyesen kezelni azt. Ebédszünet után csapatépítő játékkal folytatódott a program. A játék segítségével a csapatok rájöttek, hogy közös munka alatt, sokszor fognak akadályba ütközni, és közösen tudják az adódó problémákat hatékonyan legyőzni. A nap további részében a „Lehetetlen küldetés” című játékkal voltak a fiatalok elfoglalva. Ez is egy csapatépítő játék volt, melyet mindenki másképp élt meg, mert mindenki másképp viszonyul a feladatokhoz, a problémákhoz és a csapathoz. Ezzel a szervezők arra világítottak rá sikeresen, hogy az adott helyzetekben mindig meg kell találni a megfelelő megoldásokat és fontos, hogy a csapat összetartson, közösen gondolkodjon és együtt dolgozzon.

Vasárnap folytatódott a képzés a konfliktuskezelés témakörében. A résztvevők megtanulták, hogy miként kezeljék a konfliktusos helyzeteiket. Ezt követően a résztvevők összegezték a hétvégét és arra a közös megállapításra jutottak, hogy a tanultak alapján sok dolgot másképp fognak csinálni a jövőben, megpróbálnak másképp hozzáállni a konfliktus helyzetekhez és csapatmunkában is jobban fognak együttműködni. A fiatalok elmondása szerint jó volt játékosan tanulni, szórakozni és ismerkedni. Végül a résztvevők azzal távoztak, hogy jövőre is részt szeretnének venni a rendezvényen, barátaikat is fogják biztatni, mivel sok hasznos dolgot tanultak.

A háromnapos rendezvényt a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács szervezte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Communitas Alapítvány támogatásával.

A hétvégén zajlott a Gyergyószéki Pedagógusok Fóruma, amit a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács, közösen a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központtal szervezett.

A fórum megnyitóján Bende Sándor parlamenti képviselő üdvözölte a résztvevőket és háláját fejezte ki a pedagógusoknak a munkájukért. Véleménye szerint a tanárok, tanítók szerepe azért meghatározó, mert ők kovácsolják a fiataljainkat, hogy milyen továbbtanulási lehetőséget, milyen szakmát választanak maguknak. Egyre kevesebb a mérnök, az informatikus vagy épp szakmunkás, ezen pedig változtatni kell, ha azt akarjuk, hogy a jövőnk fenttartható legyen.

Kántor Boglárka, megyei tanácsos, örömét fejezte ki, hogy képviselhette Hargita Megye Tanácsát ezen a fórumon, mivel ő volt az első szervezője ennek a programnak. Nagyon örült, hogy ez a rendezvény nem maradt annyiban az évek során és folyamatosan olyan segítséget nyújt a pedagógusoknak, amely hiánypótlásnak számít. Köszönetét nyilvánította ki a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanácsnak, hogy nem engedték ennek a fórumnak a megszűnését, hanem igazi szakmai rendezvényt csináltak belőle.

A képzés általános, alapvető célja az volt, hogy segítse a pedagógusok munkáját, olyan együttműködések kialakításával, amelyek megkönnyítik az iskolai és az iskolán kívüli tevékenységek szervezését, nem csak a pedagógusok, hanem a diákok számára is. Az idei képzés két fő téma köré épült:  konfliktuskezelés és környezetvédelem.

Első nap a résztvevők olyan kézségeket tanultak meg, amelyek által megérthetik a kommunikációs stílusok és a konfliktusok kapcsolatát. Elsajátítottak, hogy miként viselkedjenek ők egy adott konfliktusos helyzetben, hogyan kezelhetik ezeket. A délután folyamán pedig gyakorlati válaszokat taglaltak az iskolai konfliktushelyzetek megoldására. Itt egy érdekes fordulatot vett a program és megerősödött a fórum jellege. A második nap témája a fenntartható fejlődés volt, de mivel a résztvevők körében nagy volt az érdeklődés az első napi téma iránt, ezért folytatták az első nap témáját is, mindaddig, amíg a felgyűlt eseteket végig sikerült beszéljék.  Ezt követően a környezetvédelem fontosságáról tanulhattak. A rendezvény zárása alkalmával a résztvevők kiemelték, hogy számukra nagyon hasznosnak bizonyult a képzés és szívesen járnak erre a rendezvényre, mert annak ellenére is sokat hasznos dolgot meg tudnak tanulni, hogy a képzésen való részvételért nem kapnak kreditpontokat.

A Gyergyószéki Pedagógusok Fórumát a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szervezte, Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány támogatásával.

 

Gyergyószentmiklós, 2019. november 25.

Számtalan díjat ismerünk, amelyek nagyon fontosak, hiszen rámutatnak olyan helyzetekre, amelyekben valaki a hétköznapin túlmutatót vitt véghez. De vannak olyan tettek, amelyek a nyilvánosság előtt kevésbé vagy egyáltalán nem láthatóak. Az Aranyanyu Díj az édesanyákról szól és célja immár harmadik éve, hogy olyan személyeket díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat és elhívatottságukat. Valószínű, hogy sokan jutalmaznák ezzel a saját édesanyjukat, éppen ezért teremtett lehetőséget a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács, hogy benevezzék egy fotóval és egy rövid indoklással a saját anyukájukat, melyet az érdeklődő közösség lájkokkal jutalmazott.

Az első díjat idén Csizmadia Olga kapta, lánya Csizmadia Tímea javaslatára és bemutatására. A szervezők hangsúlyozták, hogy semmiképp sem a versengés volt az elsődleges szempontja az online meghirdetett játéknak, ezért ez alkalommal külön zsűri és nem közösségi szavazás alapján díjaztak. A beérkezett munkák, minőséget tükröztek és mély érzelmeket. Minden résztvevő kapott egy oklevelet, egy Arananyú Díj medált, egy könyvet és a versenyre beküldött képét kirakósra nyomtatva. A fődíj pedig egy oklevélből, egy Aranyanú Díj trófeából és egy 300 lejes könyvjutalomból állt.

 

A fődíjas Csizmadia Tímea eképpen írt édesanyjáról: „Az én Édesanyám egy igazi csoda, aki nem ismer fáradságot, ha a gyerekeiről van szó. Sok jót kaptam tőle elsősorban azt, hogy szerette volna, hogy a világra jöjjek és úgy nevelt fel, hogy mindig éreztette a mérhetetlen szeretetét és támogatását. Rá mindig számíthatok. Megajándékoztak két csodás testvérrel, így soha nem vagyok egyedül a világban. Megtanított hinni, reménykedni, elfogadni, megbocsájtani, hogy tudjak hálát adni azért amim van és hogy mindig segítsek másokon. Ő mindig segít akinek tud, egy nagyon tiszta szívű ember. Megtanított feltétel nélkül szeretni, ez a mi családunk összetartó ereje. Mindig számíthatunk egymásra. Édesanyám a legjobb családanya és féleség, általa olyan családban nőhettem fel, ahol a családi egység a legfontosabb. Azon kívül, hogy Édesanyám, ő a legjobb barátnőm, a munkatársam és a tanácsadóm is. Rábízhatom a féltett titkaimat, ő mindig megért. Ha szomorú vagyok ő mindig képes megvigasztalni és megnevettetni. Édesanyám egy nagyon pozitív, vidám és szerethető ember. Nagyon hálás vagyok a Jóistennek hogy ilyen csodálatos Édesanyával áldott meg engem. Köszönöm!”

A GYTIT édesanyákról szóló programját a Communitas Alapítvány támogatta.

„Kivívni a diák tiszteletét” mottóval szervezte meg Hargita Megye Tanácsa támogatásával a hét végén a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ a Gyergyószéki Pedagógusok Fórumát. A rendezvényen a résztvevő pedagógusok alternatív, új módszereket tanulhattak a diákok figyelmének a lekötésére és megtartására.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas