×

Üzenet

Failed loading XML...

2019. október 21-29
Ada, Szerbia

Sikeres pályázatnak köszönhetően a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT) az Erasmus+ program kereteiben 6 európai ország fiataljait mozgósítva szervezhetett ifjúsági tapasztalatcserét. Macedóniából, Szerbiából, Csehországból, Magyarországról, Romániából, és Lengyelországból érkezett 36 fiatal, hogy bővítsék az ismereteiket az Európai Unióról és arról, hogy miként is működik itt a demokrácia. A projektnek két ország ad otthon, jelenleg Szerbiába, Ada községben folyik az első rész, illetve 2020. január folyamán szervezik meg Romániában.

A projekt nem titkolt célja az, hogy a programban résztvevő fiatalok tapasztalatcsere által megismerjék egymás kultúráját, szokásait és természetesen az országaik helyzetét. Ennek érdekében a projektbe résztvevő minden ország csapata egy bemutatóval készül, amely által bemutatják magukat és az országukat.

Beszámoló a programról

A program első része Adán kezdődőtt Szerbiában, ahol a fiatalok kilenc napot töltöttek el. Az érkezés utáni első nap folyamán ismerkedő játékok voltak szervezve a résztvevőknek, amelyek által jobban megismerhették egymást. Az interkulturális estén a Romániából érkező fiatalok a román és a székely kultúrát, szokásokat és ételeket mutatták be, amely nagy sikert aratott. A második nap délelőtt különböző előadásokon, csapatmunkákon vettek részt a fiatalok, amelyek által hasznos információkat hallhattak, tanulhattak az Erasmus+ projektről és alapelveiről. Ebéd után már türelmetlenül várták a paintballt, ami mindenki szerint a nap fénypontja volt.

Az interkulturális estén Csehország fiataljai mutatták be hazájukat szokásaikat és kultúrájukat. Ezt követően a harmadik nap a résztvevők tanulhattak a demokratikus állam alapjairól és felépítéséről, ami által csoportokra osztva saját államot alakíthattak ki. Végül az interkulturális estén a lengyel csapat tartott egy előadást az ország kultúrájáról. A negyedik nap a fiataloknak kihívással kezdődött, mivel külön európai államot kellett alapítsanak. Minden államnak kellett legyen ideológiája, nemzeti értékrendje és törvényei. Végül az interkulturális estén Macedónia fiataljai bemutatták a többieknek a hazájuk kultúráját és szokásait. Az ötödik nap délelőtt a fiatalok egy „City game” nevezetű programban vettek részt, ami által körbejárhatták Ada városát. A nap következő részében pártokat alkothattak a csapatok, és kampányolhattak a saját csapatuk mellett majd demokratikusan dönthettek együtt, hogy ki nyerje a kampányt.

Az interkulturális esten a magyarországi és a szerbiai fiatalok mutathatták be országaik különlegességeit. Másnap, vagyis a program hatodik napján a fiatalok a nap nagy részében a projekt második feléről beszéltek és arról, hogy milyen fajta miniszterekre lesz szükség ennek a projektnek a megvalósításához. Ez a megbeszélés után meglátogatták az Adán lévő lovardát, ahol lovagolhattak sőt az ilyászkodást is ki próbálhatták. A napot egy fergeteges koktél party zárta. A hetedik nap a program keretén belül a résztvevő fiatalok meglátogatták a polgármesteri hivatalt Adán ahol elbeszélgethettek a város vezetőségével.

Ezt követően megválasztották a vezetőket a Romániai szakasz megvalósításához. Végül nap végén összegezték az egész héten való történteket és egy búcsú bulit tartottak. Másnap a házi feladatok kiosztására került sor, amiket a résztvevők a program második részének kezdéséig kell elvégezzenek. A nap végén teljesen szokatlan módon a résztvevők időben pihenőre tértek, hogy a hosszú hazavezető útat mindenki kibírja. Az elválást mindenki annak a reményében tette meg, hogy januárban újra sikerül a csapat összegyűljön és ez nagyon motivált mindenkit.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas