×

Üzenet

Failed loading XML...

 

 

2023. október 13-án  Tisztújító Küldöttgyűlést tartott a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács, a Pálya Hotel konferenciatermében.

 


 

         Benedek Miklós-Zoltán leköszönő elnök és egyben egyetlen elnökjelölt köszöntötte a küldötteket, majd átadta a szót meghívottaknak. Bende Sándor, parlamenti képviselő,  nagy támogatója az ifjúságnak, hisz hangsúlyozta, hogy bennük van a jövő, számít az ifjúságra. Barti Tihamér, Gyergyó Területi RMDSZ elnök, Hargita megye tanácsának alelnöke is köszöntötte a jelenlévőket és további partnerségre hívta a fiatalokat, mint ahogy az elmúlt években is. Tornai Szilárd, a MIÉRT alelnöke, UIET elnök köszöntötte a jelenlévőket. Megköszönte az elmúlt évek partnerségét és sok sikert kívánt a következő időszakra is. Benedek Miklós-Zoltán beszámolt az elmúlt 2 évi tevékenységről. Mandátuma alatt jött létre a Játék, ami összehoz! játékest sorozat, a Fuss Neki projekt által, valamint részt vettek minden évben az Erdélyi Perpatvar vitaversenyen, amivel Gyergyó-medencei középiskolásokat szólítottak meg, Erasmus+ cserediák programot is hoztak városunkba.

 

 

         Jövőbeni tervei szerint folytatják ezeket a projekteket és bővíteni szeretnék a rendezvényeiket, valamint segítséget szeretnének nyújtani a diáktanácsoknak és az ifjúságnak, akár pályázati lehetőségekkel vagy más kérdésekben is. A küldöttek miután meghallgattak egyöntetűen ismét bizalmat szavaztak neki, valamint az általa nevesített elnökségnek is. 

Köszönjük a támogatást a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak. 

 

                                                                                                               

 

Már közel 1 éve szervezünk szinte havi rendszerességgel játékesteket, de augusztusban úgy gondoltuk, hogy nem csak egy sima játék estet szervezünk, hanem beszálunk a Gyergyói EgyFeszt játékudvarába.

2021. november 22 – december 10. A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács idén második alkalommal szervezte meg a Gyergyói Perpatvar című rendezvényt a gyergyói medencében, amely tulajdonképpen egy vita klub középiskolások számára. A rendezvény egy több fordulós vitaverseny, amely 3 szakaszból állt. Először a jelentkezők 3 online képzésen vehettek részt, a második szakaszban a csoport vitákra került sor, majd a 3 szakasz a döntő volt, ahol a legjobb csapatok méretkeztek meg egymással.

„Egységben az erő” címszó alatt tartotta meg a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács a tisztújító küldöttgyűlését 2021. október 1-én Gyergyószentmiklóson a Művelődési Ház Karancsi Sándor teremében.

A küldöttgyűlés résztvevői a GYTIT tagszervezetei voltak és a GYTIT által meghívott személyek. Kántor Boglárka és Erős Levente köszöntötték a fiatalokat a megnyitón, majd Barti Tihamér Hargita Megye Tanácsának alelnöke, a GYTIT első elnöke bíztatta a fiatalokat az összefogásra. Bende Sándor parlamenti képviselő megköszönte a leköszönő elnök munkáját és sok sikert és jó munkát kívánt az új csapatnak. Oltean Csongor a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke örömét fejezte ki, hogy részt vehet a küldöttgyűlésen, valamint, köszönetét nyilvánította ki Erős Leventének az elmúlt évek közös munkájáért. Kelemen Szilárd Péter a HÁRIT elnöke is megköszönte a meghívást, jó munkát kívánt és figyelmességre intette a fiatalokat.

A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács csapata fontosnak tartotta, hogy már rögtön a tisztújító küldöttgyűlés után elkezdje a munkát ezért 2021. október 1-3 között tartott egy csapatösszerázót a GYTIT csapatának és tagszervezeteinek. Nem titkolt célja volt a rendezvénynek, hogy új tagokat vonzzon be a GYTIT csapatába, ez sikerült is, hiszen sok a környéken működő diáktanácsos jelen volt a rendezvényen. Éppen ezért a hangsúlyt a diáktanácsokra fektettük, kitaláltunk egy közös stratégiát, amely alapjám a kevésbé működő diáktanácsok is újra lendületet sikerült adni. Erre azért volt szükség, mert a diákokban benne van a tenni akarás, a munkakedv, csak bizonyos okok miatt ez nem tudott felszínre törni és a mostani vírushelyzet is nagyban visszamozdította ezt. Úgy néz ki a közeljövőben egy jó összefogással sok mindent meg tudunk majd valósítani, de ehhez elengedhetetlen volt ez az csapatépítő és természetesen fontos az is, hogy a körülmények is megfelelőek legyenek.

A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács új csapata fontosnak tartotta, hogy a térségben tevékenykedő fiatalok online is jól kommunikáljanak, ezért szervezte meg 2021. október 1-3 között az Online Kommunikációs Képzést.

A program elsősorban a GYTIT csapatának, valamint tagszervezeteinek szólt, viszont nem titkolt célja volt az eseménynek az, hogy új fiatalokat is vonzunk be a szervezetbe. Elsősorban olyan 16-35 év közötti a Gyergyói-medencében élő és tevékenykedni akaró fiatalokra számítottunk, akik kommunikatívak, szeretnek megosztani magukról tartalmakat, vagy akár közérdekű témákat a világhalón. Nagy volt az érdeklődés, ugyanis túljelentkezés volt a rendezvényre, a GYTIT csapatán kívül több olyan tevékeny fiatal jelentkezett, akik iskolai diáktanácsokban vagy más kisebb szervezetekben tevékenykednek.

Sok éve működik a gyergyószentmiklósi Szent Miklós templomnál ifjúsági zenekar. Tagjai lelkes gyerekek és fiatalok, akik igyekeznek Isten dicsőségére kamatoztatni a tehetségüket. Minden vasárnap, kivétel a hónap első vasárnapja, a déli 12 órakor kezdődő ifjúsági szentmisén ellátják a zeneszolgálatot, fiatalos dalaikkal örvendeztetik a híveket.

A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács idén első alkalommal szervezte meg „Együtt jobb” címmel Fotópályázatát. Ez a program arra akarta felhívni a figyelmet, ebben a koronavírus által teljesen felborult világban, hogy az emberi kapcsolatok milyen fontosok mindenki számára.

A fotópályázatra Gyergyószéki 16-35 év közötti fiatalok jelentkezhettek. Reméltük, hogy sok fiatalt fog érdekelni nem csak a téma. A benevezés nagyon egyszerű volt, hiszen bármilyen fényképezésre alkalmas eszközzel készitett fotóval be lehetett nevezni. Külön ki volt hangsúlyozva a pályázat kiírásánál, hogy nem profi fotósok képeit vátjuk, hanem bárki jelentkezhet, aki szeretne. A legfontosabb feltétel az volt, hogy saját képpel kellet benevezni a pályázatra és ez a kép akár telefonnal is készülhetett.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas