Több éve zajlik az a kutatás, aminek egy újabb bemutatására került sor 2019. december 15-én Borzonton a Rubin Panzióban. A kutatás lényege, hogy a gyergyó medence fiataljainak helyzetét akarják felmérni a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács tagjai, hogy arra alapozva majd egy teljes ifjúsági tanulmányt készíthessenek.

Mozgalmas hétvégéje volt azoknak a fiataloknak, akik a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács programjain vettek részt 2019. december 13-15 között.

A kommunikációs képzés három napon át tartott. Itt lehetőségük volt a fiataloknak olyan kommunikációs technikákat elsajátítani, amelyek során hatékonyabbá tudják tenni a saját és a csapaton belülli kommunikációjukat. Megtanulhatták, hogy mikre kell oda figyeljenek amikor másokra akarnak figyelni és mik azok a dolgok, amelyeket tudatosabban kell hangsúlyozzanak, amikor kifele kommunikálnak vagy a nem megszokott környezetükben vannak. Gyakorlati feladatok segítségével pedig a csapaton belüli kommunikáció fontosságát is megismerhették és különböző praktikáira is betekintést nyerhettek, amelyeket alkalmazba eredményesebben kommunikálhatnak. Megtanulhatták, hogy a különböző helyzetekben milyen általános kommunikációs praktikákat szoktak nem tudatosan ők is használni és hogyan lehet azokat korrigálni. Ugyanakkor azt is megtanulhatták, hogy nagyobb közösségbe mik jelenthetik azokat a félreértéseket, amelyeket mindenképpen érdemes elkerülni. A tapasztalt az volt, hogy nagyon érdekesnek tartották ezeket a fiatalok és jó hangulatban tudták a feladatokat elvégezni.

Az elmúlt hétvégén a GYTIT  ismét megszervezte a hagyományossá vált Ifibörzét. Az idén a rendezvény csapatépítés és konfliktuskezelés témakörben lett megszervezve, Borzonton, a Rubin Panzióban. A képzésen nagyrészt olyan gyergyószéki fiatalok vettek részt, akik különböző rendezvények szervezésében dolgoznak együtt és fontosnak tartották a saját maguk fejlesztését. Mindezek mellett lehetősége volt azon fiataloknak is részt venni a képzésen, akik a jövőben tervezik, hogy aktívan önkénteskedjenek.

December 13-án, pénteken kezdődött az Ifibörze, amit Erős Levente, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács elnöke és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke nyitott meg. Ezt követően a résztvevők átbeszélték a hétvége programját, lefektették a hétvége szabályait és ismerkedési játékokkal indítottak. Az első nap előadásai során a résztvevők elméleti tudásukat bővítették a konfliktuskezelés és a csapatépítés fontosságának témakörében.

Szombaton a Prisma csoport trainerei képezték a fiatalokat. Közösen megvitatták, hogy mi is a konfliktus és hogyan kell helyesen kezelni azt. Ebédszünet után csapatépítő játékkal folytatódott a program. A játék segítségével a csapatok rájöttek, hogy közös munka alatt, sokszor fognak akadályba ütközni, és közösen tudják az adódó problémákat hatékonyan legyőzni. A nap további részében a „Lehetetlen küldetés” című játékkal voltak a fiatalok elfoglalva. Ez is egy csapatépítő játék volt, melyet mindenki másképp élt meg, mert mindenki másképp viszonyul a feladatokhoz, a problémákhoz és a csapathoz. Ezzel a szervezők arra világítottak rá sikeresen, hogy az adott helyzetekben mindig meg kell találni a megfelelő megoldásokat és fontos, hogy a csapat összetartson, közösen gondolkodjon és együtt dolgozzon.

Vasárnap folytatódott a képzés a konfliktuskezelés témakörében. A résztvevők megtanulták, hogy miként kezeljék a konfliktusos helyzeteiket. Ezt követően a résztvevők összegezték a hétvégét és arra a közös megállapításra jutottak, hogy a tanultak alapján sok dolgot másképp fognak csinálni a jövőben, megpróbálnak másképp hozzáállni a konfliktus helyzetekhez és csapatmunkában is jobban fognak együttműködni. A fiatalok elmondása szerint jó volt játékosan tanulni, szórakozni és ismerkedni. Végül a résztvevők azzal távoztak, hogy jövőre is részt szeretnének venni a rendezvényen, barátaikat is fogják biztatni, mivel sok hasznos dolgot tanultak.

A háromnapos rendezvényt a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács szervezte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Communitas Alapítvány támogatásával.

A hétvégén zajlott a Gyergyószéki Pedagógusok Fóruma, amit a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács, közösen a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központtal szervezett.

A fórum megnyitóján Bende Sándor parlamenti képviselő üdvözölte a résztvevőket és háláját fejezte ki a pedagógusoknak a munkájukért. Véleménye szerint a tanárok, tanítók szerepe azért meghatározó, mert ők kovácsolják a fiataljainkat, hogy milyen továbbtanulási lehetőséget, milyen szakmát választanak maguknak. Egyre kevesebb a mérnök, az informatikus vagy épp szakmunkás, ezen pedig változtatni kell, ha azt akarjuk, hogy a jövőnk fenttartható legyen.

Kántor Boglárka, megyei tanácsos, örömét fejezte ki, hogy képviselhette Hargita Megye Tanácsát ezen a fórumon, mivel ő volt az első szervezője ennek a programnak. Nagyon örült, hogy ez a rendezvény nem maradt annyiban az évek során és folyamatosan olyan segítséget nyújt a pedagógusoknak, amely hiánypótlásnak számít. Köszönetét nyilvánította ki a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanácsnak, hogy nem engedték ennek a fórumnak a megszűnését, hanem igazi szakmai rendezvényt csináltak belőle.

A képzés általános, alapvető célja az volt, hogy segítse a pedagógusok munkáját, olyan együttműködések kialakításával, amelyek megkönnyítik az iskolai és az iskolán kívüli tevékenységek szervezését, nem csak a pedagógusok, hanem a diákok számára is. Az idei képzés két fő téma köré épült:  konfliktuskezelés és környezetvédelem.

Első nap a résztvevők olyan kézségeket tanultak meg, amelyek által megérthetik a kommunikációs stílusok és a konfliktusok kapcsolatát. Elsajátítottak, hogy miként viselkedjenek ők egy adott konfliktusos helyzetben, hogyan kezelhetik ezeket. A délután folyamán pedig gyakorlati válaszokat taglaltak az iskolai konfliktushelyzetek megoldására. Itt egy érdekes fordulatot vett a program és megerősödött a fórum jellege. A második nap témája a fenntartható fejlődés volt, de mivel a résztvevők körében nagy volt az érdeklődés az első napi téma iránt, ezért folytatták az első nap témáját is, mindaddig, amíg a felgyűlt eseteket végig sikerült beszéljék.  Ezt követően a környezetvédelem fontosságáról tanulhattak. A rendezvény zárása alkalmával a résztvevők kiemelték, hogy számukra nagyon hasznosnak bizonyult a képzés és szívesen járnak erre a rendezvényre, mert annak ellenére is sokat hasznos dolgot meg tudnak tanulni, hogy a képzésen való részvételért nem kapnak kreditpontokat.

A Gyergyószéki Pedagógusok Fórumát a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szervezte, Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány támogatásával.

 

Gyergyószentmiklós, 2019. november 25.

Az idei Tanulmányok tárháza 2018. december 10-én lett megszervezve Gyergyóalfaluban. Az előző évekkel ellentétben ez egy rendhagyó Tanulmányok tárháza volt, mert csak egy témakörre koncentrálódott. De ez a témakör annyira sokszínű, hogy így is nagyon változatosra sikeredett, ugyanis az idei téma a zene volt. Ezen belül is a fiatalok megismerkedhettek a zenészekkel, a hangszerekkel és különböző könnyűzenei stílusokkal.

Mozgalmas hétvégéje volt azoknak a fiataloknak, akik a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács programjain vettek részt november 23-25 között. A párhuzamosan zajló programszámokkal főként a fiatalok képzésére fektették a hangsúlyt a programszervezők. Mind a három rendezvény Borzonton zajlott, ami azért is volt jó, mert esténként a különböző programokon részt vevő fiatalok egy helyre kerültek és közösen szórakozhattak.

A hét végén zajlott az a kétnapos pedagógusoknak szóló pályaorientációs képzés, amit a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szervezett Borzonton a pedagógusoknak.

A Gyergyószéki Pedagógusok Fórumának megnyitóján Bende Sándor parlamenti képviselő köszöntötte a résztvevőket és kiemelte a pedagógusok nélkülözhetetlen szerepét a következő generációk nevelésében és itthon boldogulásában. Örömtelinek nevezte, hogy a pedagógusok is fontosnak tartják a diákok pályaorientációját és tudatosan segítik is ebben őket. Erős Levente a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács elnöke elmondta, hogy számára, ifjúsági vezetőként az a legfontosabb, hogy a fiatalok az oktatási intézményekben is úgy legyenek nevelve, már óvodás kortól, hogy minél sikeresebben tudjanak boldogulni az életben. Mindenkinek vannak erősségei és ezeket az erősségeket, ha az oktatás során tudatosítják a fiatalokkal, akkor az iskola után sokkal eredményesebbek tudnak lenni.

Kovácspéter-tetőn szervezett túlélőtábort a GYTIT a napokban. A háromnapos rendezvényt Hargita Megye Tanácsa támogatta.

Háromnapos túlélő tábort szervezett a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács, az 1375 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Kovácspéter-tető. A rendezvény november 2-4. között zajlott a Gyergyószentmiklóshoz tartozó Kovácspéter településen A rendezvény megnyitóján Csergő Timea, a program főszervezője elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalokat kimozdítsa a mindennapokban megszokott környezetükből, és kivigye őket a természetbe, ahol magukra maradnak mindenféle technológia és elektronikai eszközök nélkül. A megnyitón részt vett Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki arra biztatta a fiatalokat, hogy használják a kreativitásukat és jöjjenek minnél több ötlettel, ami a jövőjüket jobbá teheti. Ezt követően Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános biztatta a fiatalokat, hogy szeressék a szülőföldjüket és hozzanak azért akár áldozatokat is, hogy itthon boldogulhassanak.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas