zoldsuliA gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégium részt vesz a CD PRESS és a WWF által szervezett „Iskolák egy zöldebb jövőért!" elnevezésű programban. Ezt a titulust olyan Romániában működő középiskolák kaphatják meg, akik a legtöbbet tesznek környezetükért. A nemrégiben megalakult tanárokból is diákokból "zöld" csapatunkkal igyekszünk eleget tenni a magas szintű elvárásoknak. Az akció február 22-én vette kezdetét és terveink szerint egészen májusig tart majd.


Első tevékenységünk során felhívtuk a diákok figyelmét arra, hogy mennyi hulladékot termelünk csupán 5 óra alatt. A résztvevő diákok érdekes dolgokat tudhattak meg, többek között, hogy 27 pillepalackból készül egy pulóver, hogyan csökkenthetjük minimálisra a pillepalack térfogatát, és hogy mit mivel helyettesíthetünk, hogy kevesebb hulladékot termeljünk. A hátsó udvarunkon néhány asztalra kiterítettük a szemetesládák tartalmát: pillepalackokat, műanyagdobozokat, üdítős dobozokat, poharakat, papír cetliket és egyéb, újra nem hasznosítható hulladékokat, mindezt figyelemfelkeltésből helyeztük el. Az akcióra való tekintettel Diáktanácsunk az eddigi színes iskolaújságunkat ezentúl csak mérsékelt színhasználattal nyomtatja – ezzel is példát mutatva a diákságnak az energiatakarékosságra.


Február 22-től beindult a szelektív hulladékgyűjtés, ami az eddigi statisztikák szerint nagy sikert aratott. Első héten csaknem 700 kg papír és több mint 2500 darab pillepalack gyűlt össze. Az akció alkalmából kitűzőket is készített Diáktanácsunk, valamint külön „zöld sarkat" alakítottunk ki egyik folyósunkon ahol érdekes információkat tudhatnak meg a diákok, például, hogy melyek az "ökós diák" ismertető jelei, valamint az osztályverseny jelenlegi állását is figyelemmel követhetik. Az akcióról egy kisebb film is készül, amit majd az interneten is közzéteszünk. Reméljük, hogy tudatosíthatjuk a diákokban a környezetre való odafigyelést és valóban csökkenthetjük a hulladékmennyiséget.

 

 

Kozma Péter
Batthyány Ignác Technikai Kollégium Diáktanácsa

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas