Irodahiány, sulirádió, képzéseken való részvételi nehézségek okozzák a legtöbb fejtörést a Hargita megyében működő diáktanácsoknak derült ki a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság, Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Tanfelügyelőség és a diáktanácsok képviselői közös megbeszélésén. A megbeszélés napirendjén bemutatkozás és a Hargita megyei diáktanácsok 2010-es évi tevékenységi terveinek bemutatása volt, majd az együttműködési lehetőségekről.

 

A fiatalok igényeinek számba vétele volt a célja a február 11-én megszervezett tanácskozásnak, amelyre Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság Hargita Megye Tanácsának és a Megyei Tanfelügyelőség bevonásával meghívta a megyében működő diáktanácsok képviselőit.

Rövid bemutatkozás után a diáktanácsok képviselői Ferencz S. Alpár Hargita megyei főtanfelügyelőnek és Borboly Csaba megyeitanács- elnöknek sorolták fel milyen problémákkal küszködnek, majd a megyei tanács által támogatott kezdeményezéseket mutatták be.

Hasznos dolog kipróbálni magatokat a diáktanácsi szerepvállalás révén, hiszen ezáltal tanultok meg ügyeket kezelni és alkalmazkodni másokhoz. Bármi, ami számotokra fontos jelezzétek felénk és mi mindenben megpróbálunk segíteni, ami együttműködést vagy támogatást igényel a megyei tanács részéről – mondtam Borboly Csaba hozzátéve, hogy várja a tanulók bekapcsolódását a megyei tanács munkacsoportjainak tevékenységébe is.

Ferencz S. Alpár megyei főtanfelügyelő az iskolák költségvetéséből való alapok elkülönítésében a diáktanácsok számára ígért közbenjárást.

A hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság próbálja összehangolni a diáktanácsok működését, amennyire szerepköre engedi, de fontos, hogy ők keressenek együttműködési lehetőségeket. , Mivel a megyei tanács kiírásait csak jogi személyiséggel rendelkező diáktanácsok pályázhatják meg, javasolom, hogy ezek segítsenek a jogi személyiséggel nem rendelkező diáktanácsnak az anyagi támogatások lehívásában - mondta Csedő Zsófia igazgató.

Hargita Megye Tanácsa székelyföldi kirándulásokat, magyar szórványközösségekkel közösen szervezett eseményeket, valamint tanulmányi vetélkedőket támogat. Ezen kívül 12 kiemelkedő tanulmányi eredményeket felmutató és közösségi tevékenységekben részt vevő diák számára fog havi 100 lej/fő értékű ösztöndíjat nyújtani, továbbá megpróbál megoldást találni a képzéseken való részvétel biztosítására is.

Csíkszereda, 2010. február 11

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas