A Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság Ifjúsági Fórumot szervezett június 16-án 16 órai kezdettel.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) alapító tagja Szigeti Enikő bemutatta a Fiatalok Lendületben/Youth in Action Program, 5.1.-es alpogramjának, „A fiatalok és az ifjúságpolitikai döntéshozók találkozója" elnevezésű projektet.


ififorum2009A „Hallassuk hangunkat" elnevezésű program azzal a céllal született, hogy hátrányos helyzetű fiatalokkal dolgozó szervezetek számára lehetőséget kínáljon, egyrészt szakmai képzésen való részvételre, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek a hatékony érdekérvényesítés (lobbyzás, kampányolás) eszközeivel, valamint a projekt részeként, alkalmuk nyílik a képzések során megszerzett tudás kipróbálására, egy olyan találkozó keretén belül, amelyen részt vesznek majd a romániai ifjúságpolitika megyei és országos képviselői.

 

A projekt célcsoportja: Maros, Hargita és Kovászna megyékben működő ifjúsági szervezetek, minden egyes olyan szervezet, akik szociálisan vagy egyéb módon hátrányos helyzetű fiatalokkal dolgoznak, illetve hátrányos helyzetű térségben végzik munkájukat. Olyan szervezeteket szeretnénk meghívni akik munkájuk során nap mint nap találkoznak a romániai ifjúságpolitika által nyújtott lehetőségekkel, valamint olyan akadályokkal küzdenek amelyek az ifjúságpolitika hiányosságai miatt nehezítik munkájukat. A „Hallassuk Hangunkat" projekt fő célja, hogy alkalmat biztosítson azon szervezetek számára, amelyek naponta szembesülnek a hazai ifjúságpolitika által felállított valóságokkal, hogy közösen feltárják és megbeszéljék, valamint bemutassák mindennapos gondjaikat, sikereiket és megpróbáljanak a hazai ifjúságpolitikában dolgozó döntéshozók fele hatékony érdekérvényesítést gyakorolni azzal a céllal, hogy gondjaik egy része orvoslást nyerhessen és hosszútávon olyan megoldások születhessenek, amelyek a hátrányos fiatalokkal dolgozó szervezetek számára hatékonyabb munkakörülményeket biztosít majd.


A résztvevők megosztották véleményüket, elmondták, hogy eddigi tevékenységük során hogyan próbálták érvényesíteni az érdekeiket. Ugyanakkor elhangzott az érdekérvényesítés tudatosításának fontossága is.


Az első találkozást követően, egy három napos szakmai képzésre is osr kerül majd, amelynek során a szervezetek érdekérvényesítéssel kapcsolatos ismeretekre tesznek szert, megismerkednek egymás tevékenységeivel, valamint megtanulnak bizonyos kampánytechnikákat, lobbizást, motiválást, önkéntesek és mások mozgósítását. A képzés során elsősorban a nem-formális nevelés módszereit és tréning technikákat alkalmaznak a szervezők. Erről az érdekelteket a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság értesíti.

 

Második napirendi pontként sor került a csíki diákönkormányzatok aktív munkáját elismerő okiratok átadására is. Ez egy jól megérdemelt ajánlólevél a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság részéről azoknak a végzős diáktanács tagoknak, akik együttműködve az igazgatósággal felelősségteljes munkát végeztek.


Csedő Zsófia a Díszoklevelek átadásakor megköszönte az együttműködést és arra biztatta a fiatalokat, hogy keressék a lehetőséget és kapcsolódjanak be a közösségi munkában, hisz az elmúlt időszak alapján hasznos időtöltésnek bizonyult ez a tevékenység.


A vidéki fiatalok számára készül egy képzéssorozat tervezet, partnerségben ifjúsági szervezetekkel. A megyei projekttel lehetőséget szeretnénk biztosítani azoknak a fiataloknak, akik vidéken szeretnének élni, de nem mezőgazdasággal dolgozni, feltárni az alternatív jövedelemszerzési lehetőségeket. Erre vonatkozóan egy ötletbörzét is tartottak, ahol nagyon sok hasznos javaslat hangzott el.


Végül Koronka Sándor, az Ifjúsági Igazgatóság programokért felelős szakfelügyelője ismertette az Ifjúsági és Sportminisztérium 2009-es pályázati kiírását, melynek leadási határideje július 24., és az augusztus 26 december 5 közötti programokra lehet támogatást szerezni.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas