Mozgalmas hétvégéje volt azoknak a fiataloknak, akik a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács programjain vettek részt november 23-25 között. A párhuzamosan zajló programszámokkal főként a fiatalok képzésére fektették a hangsúlyt a programszervezők. Mind a három rendezvény Borzonton zajlott, ami azért is volt jó, mert esténként a különböző programokon részt vevő fiatalok egy helyre kerültek és közösen szórakozhattak.

A már hagyományossá vált Ifjúsági Börzén három napon keresztül az önkéntesség volt a téma. Szó esett a GYTIT tagszaervezeteinek megismeréséről és együttműködéseiről. Ugyanakkor a fiatalok az önkéntesség témakörét járták körbe. Megtapasztalhatták, hogy mindenhol vannak olyan aktív fiatalok, akik tenni akarnak a közösségükért és csapatban sokkal nagyobb eredményreket érhetnek el, mint egyénileg. Az eredmények pedig nem mellékesek a motiváció szempontjából sem. Ugyanakkor egyetértett abban mindenki, hogy a fiatalok itthon maradása szempontjából sem mindegy, hogy ezek a közösségek mennyire aktívak. Azok a fiatalok, akik itthon kezdnek el tevékenykedni és egy erős közösséghez tartoznak nehezebben hagyják el szülőföldjüket vagy ha elmennek is, sokkal motiváltabbak a visszatérésben. De az sem mellékes, hogy az aktív fiatalok nyitottabbak a közösség dolgai iránt és sokkal kezdeményezőbbek, hogy a számukra fontosabb dolgokba részt vegyenek és ezáltal egy jöbb közösségi hangulatot és környezetet építsenek.

A Testbeszéd és kommunikáció képzés szintén három napon át tartott. Itt lehetőségük volt a fiataloknak olyan kommunikációs technikákat elsajátítani, amelyek során hatékonyabbá tudják tenni a saját és a csapaton belülli kommunikációjukat. Megtanulhatták, hogy mikre kell oda figyeljenek amikor másokra akarnak figyelni és mik azok a dolgok, amelyeket tudatosabban kell hangsúlyozzanak, amikor kifele kommunikálnak vagy a nem megszokott környezetükben vannak. Gyakorlati feladatok segítségével pedig a testbeszéd fontosságát is megismerhették és különböző praktikáira is betekintést nyerhettek, amelyeket alkalmazba eredményesebben kommunikálhatnak. Megtanulhatták, hogy a különböző helyzetekben milyen általános testjeleket szoktak nem tudatosan ők is használni és hogyan lehet azokat korrigálni. Ugyanakkor azt is megtanulhatták, hogy nagyobb közösségbe mik jelenthetik azokat a félreértéseket, amelyeket mindenképpen érdemes elkerülni. A tapasztalt az volt, hogy nagyon érdekesnek tartották ezeket a fiatalok és jó hangulatban tudták a feladatokat elvégezni.

Az IfiKépzés keretében a motiváció és a csapatmunka volt a téma két napon keresztül november 24-25 között. Csapatjátékok keretében olyan motivációs feladatokat kaptak a fiatalok, amelyek keretében különböző szerepeket tölthettek be. Megtanulhatták, hogy a jó feladatleosztás a csapatmunka egyik legfontosabb részét képezi. Ugyanakkor a jó szervezés sem működhet jó csapat nélkül, ezért olyan csapatjátokokon vettek részt, amelyek keretében egy összeszokotabb csapat állt össze a program végére. Megértették, hogy azért kell közösen, egy nagyobb csapatban dolgozzanak, mert akkor nagyobb és látványosabb eredményeket tudnak elérni. A munka során mindenki felelősséget is vállal, ezért is fontos, hogy mindenki amit vállal, az olyan dolog legyen, amit el is tud végezni és el is kell végezzen, máskülönben nem lehet eredményeket elérni.

Esténként a fiatalok társasjátékoztak, gitáresten vettek részt, közösen énekeltek, táncoltak zenéltek. A hangulat a rendezvények mind a három napján jónak bizonyult. Az esti szórakozások alkalmával is nagyon jók voltal a csapatok. Amikor vasárnap délután a programok zárására került sor, akkor mindenki a következő közös programlehetőségén gondolkodott.

Mind a három rendezvényt a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács szervezte a Communitas Alapítvány támogatásával.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas