Már egy hónap sincs hátra a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) tisztújításáig. Ez az az időszak, amikor azokról a problémákról kell beszélni, amelyek a romániai magyar fiatalok jövőjét jobbá tehetik és az itthon boldogulásukat segíthetik. Ilyenkor kell a problémákat célokká és feladatokká alakítani. Pont ezért, nem kell senki zokon vegye, ha építő jellegű kritikák, észrevételek fogalmazódnak meg azok részéről, akik ezt a jövőépítő munkát komolyan veszik és a problémákat nem a szőnyeg alá akarják seperni.

Az elmúlt két évben a MIÉRT által kifejtett tevékenységet sok mindennel lehet jellemezni, csak azt az egyet nem lehet mondani, hogy ez így elég lenne és nem kellene tovább fejlődni. A különböző területek közötti viták a munka rovására mentek, ezért változásra van szükség. Kialakult egy olyan munkamódszer, ami arról szól, hogy a problémákat a szőnyeg alá seperjük és átdobjuk a kert másik oldalára. A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT) úgy gondolja, hogy ennek véget kell vetni, mert ez az út nem jó irányba vezet. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra, mert kisebbségben vagyunk és az összefogás mindannyiunk közös érdeke. Csak akkor tudunk sikeresek lenni, ha egymásra és a fiatalok igényeire figyelünk.

A jól végzett munkának érdeme lehet az összetartás is. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kizárólag a területi szervezetek munkájára támaszkodjunk. Javítani kell a kommunikáción és több országos szintű megmozdulásra van szükség. Jobban kell nyitani az európai lehetőségek felé és több programmal kell segíteni a területi szervezetek munkáját. Elvárjuk, hogy ne csak „fejmosáskor” és feladatok elvégzésének számonkérésekor legyenek fontosak a területi szervezetek fiataljai, hanem mindig.

A GYTIT bízik a konstruktív vitában és abban, hogy mindenki érdekelt a hatékonyabb munkával járó eredményekben.

 

Erős Levente

elnök

Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács

 

 

 

Gyergyószentmiklós, 2015. február 25.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas