×

Üzenet

Failed loading XML...

A Többség–kisebbség elnevezésű projektben három országból összesen hat település vesz részt azzal a céllal, hogy elemezzék a kisebbség és a többség helyzetét az adott településeken. Ausztriából Alsóőr és Felsőőr, Magyarországról Debrecen és Nyíregyháza, míg Romániából Csíkszereda és Gyergyószentmiklós kapcsolódott be az együttgondolkodás folyamatába. A projekt első állomása Székelyföld volt amely március 3 - 7 között zajlott le. A magyarországi fiatalok a Csíkszereda környéki, és az Észak hargitai régió helyzetet vizsgálták, ahol az adott települések döntéshozóival találkoztak, és boncolgatták a többség kisebbség kérdését.

A projekt első két napja alkalmából, Kozma István (a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke) vezetésével, a fiatalok ellátogattak Csíkszépvízre, ahol a helyi polgármesterrel találkoztak, valamint a megye tanácsához, ahol a Borboly Csaba elnök úrral egyeztettek a fiatalok.

A projekt utolsó napján, a helyi és magyarországi fiatalok, Barti Zoltán (a Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsának a szórvány régiójáért felelős alelnöke) vezetésével, meglátogatták Borszék városát, ahol Benkes Zsolt, a helyi alpolgármester fogadta. A nap második felében a maroshévízi “Kemény János” Elméleti Líceumban a 19 tagú vendégséget Séra Ilona iskola igazgatónője, Deme Gabriella aligazgatónő, Sajgó István tanár és egyben a Kemény János Egyesület elnöke, Bodor Attila és Deme Károly városi tanácsosok, Bakos László a Megyei Művelődési és Vallásügyi Felügyelőség vezetője, valamint Vaida Brigitta a diáktanácsnak az elnöke fogadta, akikkel a helyi többség-kisebbség témát vitatták. Az iskola igazgatónője kiemelten hangsúlyozta, hogy “…komoly gondok vannak, ami a magyar nyelvű oktatást illeti, az elmúlt évek alatt majdnem felére csökkent a magyar diákok száma ”.

 

A találkozónak volt érdemi haszna is, mivelhogy a jövőre nézve számításba vették a debreceni fiatalok, hogy iskolák közti testvér kapcsolatot kialakítsanak, sőt mi több a nyíregyháziak partnerséget ajánlottak, abban, hogy segíteni fogják a diáktanácsot, hogy az iskola rádiót működtessék a fiatalok, lévén az, hogy a Mustárház Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda kapcsolatban van több magyarországi iskolával, egy csere programot is fontolgatnak a Kemény János Elméleti Líceummal közösen.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas