December 8-án zárult a MIÉRT és a MIET által szervezett Székelyföldi Konferencia, amelyre idén Ifjúságpolitika témakörben, Marosvásárhelyen került sor.

Az utolsó napot a fiatalodó önkormányzatokról szóló beszélgetés nyitotta meg, amely keretén belül öt ifjú önkormányzati képviselő mesélte el, hogyan jutott az adott tisztségbe, milyen út vezetett a politikai pályafutáshoz, illetve milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy fiatalnak ezen a terepen.

Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere az összefogás fontosságát hangsúlyozta: „párosítani kell a tapasztalatot az ambícióval, az idősek és a fiatalok együtt, összefogva tudnak eredményesek lenni. Nem csak plakátragasztásra jó egy fiatal, gondolkodni is tud, és végigcsinálni mindazt, amit elképzel és el akar érni. És ezt ambícióból, lelkesedésből csinálja, nem a haszonért”.

Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere ugyancsak bíztatta a fiatalokat: „fontos, hogy az embernek legyen véleménye, de az lehetőleg objektív legyen, és tudja alátámasztani. A szakmai felkészültség nagyon fontos, be kell bizonyítanunk, hogy a legjobbak vagyunk. Ahhoz, hogy eljussunk addig, hogy meghallgassanak és a véleményünket figyelembe vegyék, sok időt, energiát és áldozatot kell hozni”.

 

Peti Andrást követően Melles Mária, Tusnádfürdő alpolgármestere szólalt fel, aki a fiatal és az idős generáció összehangolását, a köztük lévő kommunikáció jobbá tételét szorgalmazta: „a fiatalító aktivitás kapcsán vigyázni kell arra, hogy ne vérátömlesztést, csak véradást hajtsunk végre. Azon kell dolgoznunk, hogy a fiatalokat és az idősebbeket közelebb hozzuk egymáshoz. Ehhez nyitott, talpraesett fiatalokra van szükség”.

Kelemen Szilárd-Péter, Sepsiszentgyörgy önkormányzati képviselője ezzel szemben azt is kiemelte, hogy néha merni kell gyorsan lépni, és ha kell, felvenni a harcot az idősebb generációval. „Nekem most az a kötelességem, hogy mindent megtegyek azért a csapatért, aki engem ide küldött, hogy nekik a lehető legjobb legyen. Ezért aktívan tartom a kapcsolatot a fiatalokkal, ugyanakkor azt is tudom, hogy meg kell tanulnunk megfontoltan, felelősségteljesen gondolkodni a nehéz kérdésekben is”.

A két generáció közti bizalom fontosságára figyelmeztetett Gyulai Arthur, Gyergyóújfalvi önkormányzati képviselő: „a fiatalos lendület nagyon fontos, a fiataloknak több pofoncsapás után is talpra kell állni, és menni tovább a jó cél érdekében. Nagyon fontos a bizalom, az idősebb korosztálynak bíznia kell a fiatalokban ahhoz, hogy együtt tudjunk dolgozni. Ehhez viszont fel kell mutatnunk valamit” –fejtette ki véleményét Gyulai.

 

A fiatalok és a politika címmel tartott előadást Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke december 8-án, a MIÉRT Székelyföldi Konferenciáján, Marosvásárhelyen.

„Számomra nagyon fontosak ezek a találkozások, beszélgetések, hiszen a fiatalság, az ifjúsági szervezet fontos tényező mind az RMDSZ, mind pedig a romániai magyarság jövőjét illetően. Ha az elmúlt 23 évre, illetve a kilencvenes évekbeli kezdő politikusi mivoltomra visszagondolok, az egyik legfontosabb következtetés az lenne, hogy tapasztalat nélkül nem lehet boldogulni. Egyik percről a másikra senkiből sem lesz képviselő vagy szenátor, tehát nem csak az élet, de a politika iskoláját is ki kell járni. Ezért fontos, hogy egyre aktívabbak legyetek, hogy merjetek felelősséget vállalni a Szövetségen belül, mert csak így lehet fejlődni, haladni” - magyarázta a konferencián összegyűlt fiataloknak Borbély László.

Hozzátette, szerencsés személynek tartja magát, mivel az elmúlt 23 év alatt képviselőként, államtitkárként, és több szaktárca élén, miniszterként is dolgozhatott, mely idő alatt nemcsak bizonyítani volt lehetősége, de rengeteg tapasztalatot is felhalmozott.

„Ezekre a tapasztalatokra nagy szükség van. Ezért azt tanácsolom, maradjatok aktívak és mindig pozitívak, még akkor is, ha versenyhelyzetekben találjátok magatokat. Románia egy pár éve meglehetősen rossz irányba halad, ami a társadalom egészséges létét illeti. Egy olyan rendszer alakult ki, amelyben a gyanakvás, a bizalmatlanság lett az úr, amelyben a telefonlehallgatások, a politikai dossziék összeállítása mindennapos esemény lett. Ki kell állnunk azon személyek mellett, akiket igazságtalanul meghurcolnak, meg kell tegyünk mindent annak érdekében, hogy a közvélemény figyelmét felhívjuk igazságtalanságokat” - fogalmazott a MIÉRT konferencián a Szövetség politikai alelnöke.

 Borbély László elmondta: bár szükség van arra, hogy a romániai magyarság az őt érintő politikai, társadalmi és kulturális kérdésekben mindig hallassa a hangját, nem szabad azt hinni, hogy partnerek nélkül sikeresek lehetünk. „Az alapvető kérdések megoldásához tárgyalásokra van szükség, de nem csak politikai alakulatok, de ifjúsági szerveztek szintjén is. Ti kell továbbvigyétek azt, amint az RMDSZ az elmúlt 23 évben felépített, és ez nem kis felelősség. A román társadalom úgy tekint ránk mint egy jól képzett, fegyelmezett és kiegyensúlyozott szervezetre. Ezt nem szabad eljátszanunk, még akkor sem, ha körülöttünk egy mérgezett társadalom van. Az európai parlamenti választásokon újból be kell bizonyítanunk, hogy élvezzük a romániai magyarság bizalmát, és ebben a MIÉRT-nek is fontos szerepe lesz, a fiatalság mozgósítása terén” - magyarázta Borbély László, hozzátéve, az, hogy valaki fiatal vagy öreg, önmagában nem érdem, csak egy állapot, amit tartalommal kell megtölteni.

A marosvásárhelyi Székelyföldi konferencia a Magyar Ifjúsági Értekezlet idei rendezvénysorozatának utolsó állomása volt, egy méltó zárás a medgyesi Energetikai Konferencia és a szilágycsehi Nemzetpolitikai Konferencia után.

forrás miert.ro

Első nap

Második nap

Képek a konferenciáról

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas