Több évi kihagyás után  2013. november 28-án Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa ismét megszervezte  a Helyismereti vetélkedőt a Gyergyói-medence diákjainak. Az idei vetélkedő egy diákok közötti együttműködés mintája is lehet, hiszen a szervezők között középiskolás diákok, diáktanácsosok találhatók, míg az egyik versenyszámot az Unikornis Diákkör tagja, Birton Szabolcs helytörténeti dolgozatának bemutatása tette lehetővé, abból kaptak rávilágító kérdéseket a résztvevők.
    Az idei vetélkedő több részből tevődött össze, hiszen már a kezdés is érdekes bemutatókkal indult. A résztvevő három fős csapatok előre kellett dolgozzanak, a felkészülés mellett összeállítottak egy rövid bemutatót, amelyben fényképek és adatok illusztrálásával ismertették a településüket, iskolájukat, valamint a közösség fontosabb szülötteit, látványosabb épületeit.     A vetélkedőn az első komoly próba egymás kérdéseire adott válaszokból állt, amely a bemutatók során elhangzott adatokból tesztelte a diákok figyelmét. Ezután következett Birton Szabolcs, a Fogarassy Mihály Műszaki Liceum diákjának előadása “Tekerőpatak  kialakulása” címmel, mely során sok fontos és érdekes eseményre derült fény Tekerőpatak történetének, közösségének életéből. A következőkben több rendben tesztkérdések kitöltésére került sor a kiadott könyvészet alapján, többek között a “Székelység története” című könyvből is. A kérdésekre adott válaszokból, a szoros erdeményekből kitűnt, hogy a diákok megfelelően fel voltak készülve a versenyre.
Magyari Levente a GYTIT elnöke a rendezvényen kijelentette: “Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok kellőképpen ismerjék a Gyergyói-medence történelmi- és kulturális örökségét, hiszen gyökereink és helyi értékeink ismerete nélkül sokkal szegényebbek lennénk. Az ifjúság méltán lehet büszke őseinek tetteire, a táj lakhatóvá tételére, a környék régi épületeire, a közösség híres szülötteire, a hagyományainkra. Ezeket csak úgy tudjuk megérteni, ha ismerjük a helyet, ahol élünk, és a közösség kialakulását, amelybe születtünk. Értékeinket meg kell ismerjük, meg kell őrizzünk, meg kell becsüljük és tovább kell adjuk az utánunk jövőknek.”
A résztvevők visszajelzése szerint a Helyismereti vetélkedő maradandó tudást és élményt kínált a bekapcsolódni vágyóknak. A nyertes csapatok könyvjutalomban részesültek. Idén nagyon szorosra sikeredett a verseny, fél ponton múlott a győzelem az eslő helyezett örömére. A tekerőpataki Tarizsnyás Márton iskola csapata szerezte meg az első helyet, őt követte a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály csapata, harmadik a csomfalvi Köllő Miklós iskola csapata lett, mindannyian felkészült diákok.
A vetélkedő lejártával minden résztvevő diák és felkészítő tanár ünnepi vacsorán vett részt a Rubin Vendéglőben, ahol baráti beszélgetésekre és kötetlen tapasztalatcserére is sor került.
A diákok és felkészítő tanáraik a kiértékelő során kifejezték, hogy jövőre is szívesen részt vesznek a hiánypótló rendezvényen, valamint további hasznos meglátásokat osztottak meg a szervezőkkel. A szervező GYTIT céljai között szerepel, hogy ezt a rendezvényt hagyománnyá tegye, minden évben megszervezze a tanulni és versenyezni vágyó fiatalok örömére.
A Helyismereti vetélkedő létrejöttéért a szervezők köszönetet mondanak a Hargita Megye Tanácsának a támogatásért, az Unikornis Diákkörnek a partnerségért és Kolcsár Bélának, a zsűri elnökének az elvégzett korrekt munkáért.

 

További fényképek a GYTIT hivatalos Facebook oldalán


GYTIT vezetőség

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas