Lezajlott a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács első nemzetközi partnerségeket kiépítő képzése

    A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács Barti Zoltán alelnök vezetésével sikeresen pályázott a Fiatalok Lendületben Európai Uniós kiíráson, így szeptember 21 - 28 között nemzetközi partnerségeket kiépítő képzést szerveztek Gyergyószentmiklóson. A program neve (IN)Visible Youth, és célja a hátrányos helyzetű fiatalok bevonásának megtervezése az ifjúsági programokba.
Az egy hetes képzés folyamán a következő öt országból érkeztek fiatalok: Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Törökországból, és Magyarországról. Ők és a helyi résztvevők a képzés során közösen feltérképezték és megbeszélték a saját országukban felmerülő, a hátrányos helyzetű fiatalokat érintő problémákat.

    A képzés egyik napján olyan intézményekhez, civil szervezetekhez látogattak el, ahol hátrányos helyzetű emberekkel, fiatalokkal foglalkoznak. Az első megálló a Hargita Megye Tanácsának gyergyószentmiklósi irodája volt, ahol Csata Kinga irodavezető fogadta a fiatalokat. Bemutatta a fiataloknak a megyei tanács működését és ismertette a megyei tanács segítségével az Európai Unió támogatásokból felújított és modernizált szociális intézményeket és azok programjait. A nap második felében a 24 fős csapat három csoportra oszlott, és mindegyik csoport 2-2 órás műhelymunkát állított össze a felkeresett intézmények fiataljainak: a Napsugár az Esőben egyesületnél foglalkoztatott fogyatékos fiataloknak, az Ora International Segélyszervezet családi típusú elhelyező központjában, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Szent Anna Gyermekotthonban. Ezáltal a résztvevőknek alkalmat adtak arra, hogy hátrányos helyzetű fiatalokkal találkozhassanak, ami mindenki számára felemelő élmény volt. A közösség egészséges működésére nézve nagyon fontos, valamint az Európai Unió is szorgalmazza, hogy a nehézségekkel küszködő vagy fogyatékkal élő fiatalok és egészséges társaik közös programokon vegyenek részt egymás jobb megismerése, megértése és elfogadása céljából.
    Emanuelle Alessio Fasano, az egyik olasz résztvevő megjegyezte, hogy ő kifejezetten értékeli azt, hogy Hargita Megye Tanácsa támogatja az ifjúságot, a szociális szektort és a sportot is. Véleménye szerint a sport támogatása is fontos, mert ezzel egészséges életre biztatják a fiatalságot.
    Barti Zoltán projekt-koordinátor szerint: "Ezzel a pályázattal a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács megnyílt az Európa Unió és az európai polgárok, fiatalok felé, amely véleményem szerint nagyon fontos lépés a közösségünkre nézve, mivel így a jövőben megteremtjük a lehetőséget az itt élő fiataloknak, hogy ehhez hasonló rendezvényeken vegyenek részt más Európai országokban, valamint mi is fogadjunk több külföldi fiatalt." Ez nem csak az itt élő fiataloknak lesz hasznos, hanem az idelátogatóknak is, mert turisztikai és kulturális szempontból is megismerhetik a régiónkat. Megismerkednek a székelység fogalmával, betekintést nyerhetnek hagyományainkba, és ezáltal a székely-sekler kifejezés és kultúra is egyre több fiatalhoz jut el Európában.

 

További képek: facebook.com/gytit

Egy kis videó: https://www.facebook.com/photo.php?v=702508753112165&set=vb.241720169191028&type=3&theater

 

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas