Terepen is ismerkedhetett a gyógynövényekkel a Bízz a természet gyógyító erejében! klub ( mely a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács támogatásával létezik), 2013 augusztus 29.-én, Orotván. A Halasági Csibi Biotermékeknek hála az érklődők a gyógynövény ültetvényeken gyakorlatozhattak, így kerülve még közelebb a természethez
    Az egynapos rendezvény során a közel húsz résztvevő még több ismeretet szerezhetett a népi gyógyászatról és közelről is megismerhette a gyógynövények változatos felhasználási módjait. Nem utolsó sorban láthatták annak folyamatát is, hogyan kerülnek a biotermékek az üzletek polcaira.
    A program első részeként a különböző helyekről érkezett résztvevők ismerkedő és csapatépítő játékokat játszottak, majd mindenki elmondhatta milyen elvárásai vannak a nyílt naptól.  Ezután következett a gyógynövény kertek meglátogatása, ahol a résztvevők maguk is gyüjtögethettek és megtanulták, hogy, például a körömvirág erős gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és sebgyógyulást elősegítő tulajdonságokkal bír és felhasználható teaként és kenőcsként egyaránt, a citromfű ugyanúgy hasznosítható mint a körömvirág és kiváló vírusölő, nyugtató és idegerősítő.

    A gyüjtögetéstől kissé elfáradt fiatalok az őket váró ízletes bográcsostól kaptak újra erőre, amibe még az olyan, természet kínálta kincsek is belekerültek, mint az erdei gombák.
A délutáni órákban a látogatók megtekinthették bizonyos termékek elkészülésének folyamatát. Megfigyelték hogyan szárad a gyógynövény a szárítóban, hogyan készül a kenőcs a konyhában és milyen aprólékos munka a hidegen sajtolt szirupok elkészítése.
    Az est beálltával a résztvevők nehezen vettek búcsút a halasági Csibi birtoktól, mindnyájan kitűnőnek értékelték a napot és hangsúlyozták hogy részt vennének hasonló rendezvényeken. A szervezők egy kis csomaggal ajándékozták meg a résztvevőket, így köszönték meg a pozitív hozzáállást.
    A kis gyakorlatozás nem jöhetett volna létre a Commmunitas Alapítvány támogatása nélkül, így ezúton is köszöni a segítséget a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács.

 

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas