A Tekerőpataki fiatalok régóta szeretnék megismerni Erdély különböző látványosságait. A tordai hasadék geológiai szempontból egyedülállónak mondható erdélyi tekintetben. Idén sort kerítettünk e látványosság megismerésére egy tanulmányi kirándulás keretei közt. E kirándulás alkalmával megtekintették a résztvevők a tordai hasadékot és a tordai sóbányát.
A bánya 1992-ben került Torda és Erdély turisztikai látványosságai közé, ekkor nyitották meg hivatalosan a nagyközönség számára. Az év folyamán a sóbánya hőmérséklete 10-12 ºC, a relatív nedvesség 75-80%, a légáramlatok sebessége legfeljebb 0,2 m/s (a Rudolf bányában ez az érték 0,02 m/s körül ingadozik). A sóbánya levegőjének magas páratartalma, egyenletes hőfoka, abszolút allergén-, kórokozó mikroorganizmus- és pormentessége, valamint a kedvező koncentrációjú NaCl aeroszolok kétségtelenül gyógyító hatással van a légzőszervi megbetegedésekre. A felszín alatti mikroklíma elsősorban az asztmásoknak, allergiásoknak, légúti gyulladásos betegeknek ajánlott, de egészséges pácienseknek - sportolóknak, dohányosoknak, szmogot szívó városlakoknak- is jót tesz egy ilyen környezetben megtett séta. Jelenleg gyógykezeléseknek és kulturális rendezvényeknek (kiállítások, koncertek) a ,,Rudolf”(Szent Miklós) és Gizella bányák adnak otthont.
A tordai Sóbánya napjainkban a sóbányászat történetének valódi múzeuma. A bányászati munkálatok, a só szállítás technikájának kitűnő állapotban való konzerválódásának, valamint a turisztikai objektummá való átalakítását megelőző körültekintő munkálatoknak tulajdoníthatóan a bányában a történelem és a mítosz harmonikusan kapcsolódik össze.

A legtávolabbi vidékekről érkező turisták számának növekedése évről-évre a bánya turisztikai, történeti értékének és nem utolsó sorban gyógyító hatásának meggyőző bizonyítéka.
A bánya meglátogatása után a kis csapat a Torda-i Hasadék fele vette az irányt.
A hasadék Peterdi-gerinc és a Kövesbérc-Szindi mészkőgerinc között alakult ki. Egy nagyobb beszakadt barlangrendszerből jött létre. Ezt beszakadt völgyet mosta a benne folyó Heddát-patak ki sok-sok ezer éven keresztül, míg elnyerte mai formáját. A hasadék 1270 m hosszú összesen. Az útvonal jól kiépített, romantikus függőhidak és sziklaperemek váltogatják egymást a kanyonban. Az utat 200-250 méter magas sziklafalak szegélyezik. A Tordai hasadék sok barlangot rejt, pontosabban 32 elismert ilyen hely van, ám ezek közül csak 12 több mint 6 m hosszú. A legnagyobb a 75 méter hosszú, 19 méter széles és 11 méter magas Porlik- barlang.
1983-ban természeti rezervátumnak nyilvánítják, mivel flórája és faunája olyan egyedi példányokat őriz, amelyek Európában ritkán vagy egyáltalán nem fordulnak elő. A Tordai hasadékban több mint 997 fajta növény él, amely a Romániában ismert növények több mint egy negyede.
A hasadékban több védett állatfaj él, pl. a  szirti sas, a fülesbagoly, valamint több különleges pillangóféle.
Hazateres közben tartottunk egy rövid kiértékelőt a résztvevőkkel. Ebből kiderült, hogy mindenki nagyon jól érezte magát.
Ez úton is meg szeretnénk köszönni a Communitas Alapítvány támogatását, mert nélkülük nem jött volna létre ez a nagyszerű rendezvény!

 

Ez a kirándulás alkalmat adott arra, hogy a fiatalok jobban megismerjék egymást, erősítsék a köztük lévő kapcsolatokat. Fontos információkkal gazdagodnak a magyar nép történelméből. Új ismereteket szereznek a magyar nép eredetéről, kultúrájáról.
A résztvevők hazaérve elmesélték a kiránduláson szerzett élményeket ismerőseiknek, rokonaiknak, barátaiknak, szüleiknek, ezzel hozzájárulnak, hogy mások is kedvet kapjanak ifjúsági, sport, kulturális rendezvényeken való részvételhez. Közvetve hozzájárulnak, elősegítik a kulturális élet fellendítését a faluban.
 
Gyulai Arthur
Programfelelős

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas