Képzésekre, nemzetközi önkéntes programok lebonyolítására nyertek pályázatokat a székelyföldi ifjúsági tanácsok összesen 70 ezer euró értékben. A projekteket az Európai Unió Fiatalok Lendületben Programja révén valósítják meg.
Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT), Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa (GYTIT), az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) és a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) május elsejei határidővel pályázott olyan programokra, amelyek többek között a hátrányos helyzetű fiatalok közösségi életbe való bekapcsolását, a nemzetközi kapcsolatok ápolását, valamint a fiatalok képzését foglalják magukba.

„Hét országból összesen 28 személy vesz részt a november 16–23. között zajló képzésen Csíkszeredában. Elemezni fogjuk e hét ország ifjúsági problémáit, mely a hátrányos helyzetű, például a vidéken tevékenykedő fiatalokat érinti” – fogalmazott Kozma István, a CSTIT elnöke. A non-formális képzéseket egy magyarországi, valamint egy székelyföldi oktató tartja majd. „Nagy hangsúlyt fektetünk a multikulturalitásra, tematikus esteket szervezünk, ahol a részt vevő országok bemutatkozhatnak” – fejtette ki Kozma. A 14 500 eurós értékű projektben Portugália, Litvánia, Olaszország, Magyarország, Bulgária, valamint Törökország vesz részt, minden partnerországból négy-négy fiatal érkezik Csíkszeredába a képzésre.

Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács is sikeresen pályázott 19 800 euró értékben az unió Fiatalok Lendületben Programjához. „Az elnyert projekt témája az ifjúsági munka, a nyugati országokban már elterjedt, hogy például önkormányzatoknál hivatalosan elismert szakma az ifjúsági kérdésekkel foglalkozó munka, ezért tanulni szeretnénk a hozzánk érkező nyolc ország résztvevőitől” – ismertette a projektet Rátz István, az UIET alelnöke. Moldova, Magyarország, Törökország, Olaszország, Portugália, Makedónia, Szerbia, és Ukrajna fiataljai lesznek jelen a november 23–30. közötti képzésen Székelyudvarhelyen.

Barti Zoltán, a Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsának alelnöke is ismertette nyertes pályázatukat: „Nemzetközi szemináriumot tartunk Gyergyószentmiklóson, az a cél, hogy az etnikai és vallási szempontokból marginalizált, kiközösített fiatalokat bevonni az ifjúsági szervezetek munkájába”. A pályázat értéke 14 500 euró.

A háromszéki ifjúsági tanácsnak két sikeres pályázata van. „A Szentgyörgyi Ifjúsági Klub két projektet készített elő, az egyik 14 500 euró értékű, partnerépítő projekt. Célja a romák és a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása” – mondta Oltean Csongor. A HÁRIT ügyvezető elnöke hozzátette, a másik az önkéntességi program, öt országból érkezik egy-egy fiatal  két hónapra Örményországból, Horvátországból, Lengyelországból, Ukrajnából és Grúziából, ők Sepsiszentgyörgyön fognak tevékenykedni.

 

forrás szekelyhon.ro

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas