" A Borszéki gyógyvizek méltán Erdély legnevezetesebb ásványvizei közé tartoznak. Mint kereskedelmi cikk eljut a legtávolabbi országokba is, de mint gyógyhely nem ismert a fiatalok körében.
     Ezen a fürdőhelyen több mint 15 forrás található, össze tételük változó, ezért fogyasztásuk rengeteg különféle megbetegedés kezelésére ajánlott."  Így kezdte idegen vezetőnk Borszék bemutatását.
    A résztvevők nagy érdeklődéssel figyelték amint Erdély egyik legszebb fekvésű üdülővárosa bemutatásra került. A Görgényi és Kelemen havasok találkozásánál fekvő Borszék számtalan természeti kinccsel rendelkezik, melyek igen gyakran felkeltik, az érdeklődök figyelmét.
Egy rövid, de adatokkal tűzdelt történelmi áttekintő után indultunk el az újraállított székely kapu alól. Megtekintettük a hét magyar vezér szobrát majd az első három kutat.
Utunk az Ó sáros fürdőhöz vitt tovább ahol meglátogattuk a felújított épületet, medencéket. A két legbövizűbb forrás nem látogatható, a folyamatos töltés miatt.
A borvíz múzeum meglátogatása után elindultunk a festői szépségű sétáló utcán. Sétálgatás közben megtudtuk, hogy a régi villák állapota folyamatosan romlik, az új és régi tulajdonosok nem akarják felújítani azokat! Azt is megtudtuk, hogy a kommunizmus ideje alatt a villákat állami tulajdonba helyezték, átnevezték, így a régi és az új villák egy-egy számot kaptak névként.
Jól kimelegedve értűk el a Kossuth kutat melynek vize nagyon finomnak bizonyult. Innen tovább indulva egy kis ebédszünetet tartottunk, hogy legyen energiánk folytatni az utat.  
A medve barlang megtekintése után meg megcsodáltuk a "Borszék-i Szfinx-et ", majd indultunk a mofeta (Ősforrás) irányába.
A jégbarlang hűvös levegője után jól eső érzés volt egy kis időt a napon tölteni. Rövid melegedés után indultunk visszafele. Az Ó sáros fürdőben kipróbálhattuk, hogy milyen egy borvizes gyógykezelés.
Hazateres előtt tartottunk egy rövid kiértékelőt a résztvevőkkel. Ebből kiderült, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, és máskor is szívesen megy Borszékre.
Ez úton is meg szeretnénk köszönni a Communitas Alapítvány támogatását, mert nélkülük nem jött volna létre ez a nagyszerű rendezvény!

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas