A hétvége folyamán, április 19-21. között, Déván zajlik a Magyar Ifjúsági Értekezlet Országos Küldöttgyűlése, mely során idén tisztújításra is sor kerül a szervezetben. A rendezvény hivatalos megnyitójára szombaton 10 óra kezdettel került sor a Téglás Gábor Iskolacsoport Aulájában, Kovács Péter, RMDSZ főtitkár, Bodor László, MIÉRT elnök, Takács Csaba, Communitas Alapítvány elnök, Winkler Gyula, EP képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke, Markó Attila, parlamenti képviselő, valamint Széll Lőrincz, HUMMIT (MIÉRT tagszervezet) elnök részvételével.

A szervezők nevében Széll Lőrincz köszöntötte a jelenlevőket, kiemelve a MIÉRT Küldöttgyűlés Déván való megszervezésének jelzésértékét, mely magában hordozza annak bizonylatát, hogy a szórványban van jövő.

A felszólalók sorát Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára kezdte, aki szokásától eltérően felolvasás keretén belül reflektált a MIÉRT jövőbeni elnökének jellemvonásainak, a szervezet RMDSZ-el való kapcsolatának, a programbeli újításoknak, az ifjúságpolitikai teendőknek, a régió közötti együttműködéseknek kérdéseire. Beszédében elhangzott, hogy a MIÉRT-nek elsősorban egy olyan személyre van szüksége, aki meg tudja teremteni az egységet, amely össze tudja tartani a szervezetet, növelni erejét, annak érdekében, hogy eredményesen tudjon fellépni az ifjúsági jogok megvédése és képviselete terén, továbbá a jövőben is fontos az RMDSZ-el való, partnerségen alapuló, jó együttműködés fenntartása, hisz ezáltal több a MIÉRT, mint bármelyik párt ifjúsági szervezete. Ugyanakkor szem előtt tartandó, hogy a vezetés átadása során ne váltson irányt a szervezet, továbbra is egy olyan országos gyűjtőszervezet legyen, amely minél szélesebb körben konzultációt folytat, becsatornázva és képviselve a javaslatokat, mindvégig azt tartva szem előtt, hogy mi az ami, régiós hovatartozáson túlmenően összeköti az erdélyi magyarságot.

„Ez nem egy általam megírt szöveg, hanem a MIÉRT három elnökjelöltjének sajtóban megjelent interjújából kivágott részletek” – zárta felolvasását az RMDSZ főtitkára, kihangsúlyozva: „Meggyőződésem, hogy a teremben ülők többsége nem tudja megkülönböztetni, hogy melyik válasz melyik jelölttől származik, és ez így van jól. Úgy gondolom, hogy a három régió álláspontjából egy teljes kép alakul ki arról, hogy mi a MIÉRT feladata, mi az irányelv és hogyan kell kezelni a szervezet vezetését, és én ennek a megvalósításához kívánok kitartást és szolidaritást a Magyar Ifjúsági Értekezlet képviselőinek”.

 

„Nagyon nehéz úgy beszédet mondani, hogy holnaptól nem vagy a szervezet elnöke” –indította felszólalását Bodor László leköszönő MIÉRT elnök - „Van az úgy, hogy az ember élete szorosan összefonódik valamivel. Így voltam én a Magyar Ifjúsági Értekezlettel: nem voltam ott a szervezet alakulásánál, azonban 2003-al kezdődően az életem szerves részévé vált, melyet követően, végigjárva a lépcsőfokokat, 5 évvel ezelőtt átvettem a MIÉRT vezetését. Én nagyon sokat kaptam a Magyar Ifjúsági Értekezlettől és lehetőségek szerint igyekeztem minél többet nyújtani is a szervezetnek. Meglátásomban ez kell a legfontosabb legyen mindenki számára: a kérdés, hogy mit tud ő adni a MIÉRT-nek – hisz erre van szükség ahhoz, hogy a szervezet nőjön és jobb legyen, mint 2013-ban”.

„2003-ban nem érdekek mentén fonódtak össze az útjaink, hanem mert valamit tenni akartam a közösségért. Ezt a rezzenést a Magyar Ifjúsági Értekezlet megérezte és befogadott, amit, az együtt eltöltött éveket, a közös munkát ezúton is köszönök a szervezetnek” – búcsúzott Bodor László, MIÉRT elnök az Országos Küldöttgyűléstől.

A megnyitó folytatásában Winkler Gyula, EP képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke köszöntötte Déván a MIÉRT küldötteit, örömét fejezve ki, hogy ily módon az Erdély különböző pontjairól érkező fiatalok megismerhetik az itteni magyarság egyik legfontosabb eredményét, a Téglás Gábor Iskolacsoportot is. Kiemelte: „A Magyar Ifjúsági Értekezlet új vezetőségének kihívásai közé egy európai kihívás is felsorakozik, hisz a 2007-es csatlakozás egy olyan pillanat volt, amelyet az RMDSZ és a magyar közösség 17 éves munkája előzött meg. A Szövetség az elsők között volt, aki európai értékekről, normákról beszélt, a csatlakozás a mi munkánk volt, azonban a minden téren való európai integráció még előttünk áll, és ezt a következő generáció, ti tudjátok megvalósítani”.

Markó Attila, parlamenti képviselő a MIÉRT-hez való kötődését helyezte előtérbe: „Barátként szólok hozzátok, egy olyan személyként, aki tíz éven keresztül megpróbált a fiatal generációhoz közel lenni, hisz itt megtalálta azt a hézagpótlást, amely annak idején nem adatott meg”. Gondolatát folytatva kifejtette: „A szervezet fennállásának tíz évében mindvégig egy nagyon éles elemzője és értékelője volt a közéletnek, és én egy ilyen MIÉRT-et szeretnék látni a jövőben is. A ti dolgotok az, hogy érzékenyen lássátok a társadalom problémáit és a nyitottság, a partnerség, valamint a szakmaiság alapelvek mentén reagáljatok ezekre. Ehhez azonban az szükséges, hogy a szervezet egy egységes, határozott és erős irányba mozduljon el, és én bízom abban, hogy a jelenlevők bölcsek lesznek, érezve azt, hogy a döntés lehetősége a kezeikben van.”

A megnyitó zárásaként a magyar és román ifjúsági szervezetek képviselői (felszólalási sorrendben: Szociál-Demokrata Párt ifjúsági szervezete, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, Nemzeti Liberális Párt ifjúsági szervezete, Societas, a Konzervatív Párt ifjúsági szervezete, a Via Nova, valamint Polgári erő ifjúsági szervezet) köszöntötték a MIÉRT Országos Küldöttgyűlését.

A következőkben a Pro Organisatione díj átadására került sor, melyet a szervezet két évvel ezelőtt hozott létre, azzal a céllal, hogy ily módon is kifejezze köszönetét azon személyek irányába, akik tevékenységük által segítették a Magyar Ifjúsági Értekezletet (2011-ben Markó Béla, míg 2012-ben Markó Attila kapta a díjat). Idén Bodor László, MIÉRT elnök Takács Csabának, a Communitas Alapítvány elnökének nyújtotta át, kihangsúlyozva, hogy az ő közreműködése nélkül nem létezne ilyen erős kapcsolat az RMDSZ és a MIÉRT között.

transindex.ro

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas