A fiatalok igényeinek függvényében dolgoznak ki ifjúsági stratégiát, hangzott el azon az Udvarhelyszéki Ifjúsági Konzultáción, amelyet Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban tartottak pénteken, február 15-én. A konzultációt más térségben is megtartották a Fiatalok Hargita Megyében 2020 program keretében, amelyre az Európai Unió Fiatalok lendületben (Youth in Action) kiírásán nyert támogatást Hargita Megye Tanácsa.
– Az ifjúsági stratégia a megye fejlődését is szolgálja. A megyei tanácsnak fontos, hogy hosszú távon tudjon tervezni, ehhez szükségesek a megfelelő támpontok, amelyeket az érintettek fogalmaznak meg – ismertette Farkas András projektfelelős.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy vélekedett, a fiatalok igényei a médiakínálatnak, az internet-hozzáférésnek köszönhetően változtak az évek során. A klasszikus hiánypótló tevékenységekre ma kevésbé van szükség, más jellegű problémákkal szembesülnek, amelyeket orvosolni kell. Meg kell határozni azt az utat, amelyen segíteni tudnak, ezt szolgálja a megfelelő stratégia kidolgozása. Hozzátette: Hargita Megye Tanácsa évről évre növeli azokat a költségeket, amelyekkel az ifjúsági programokat támogatja, egyike azoknak a szakterületeknek, amelyekre a legtöbbet költenek. Az új ifjúsági stratégia kidolgozásához arra kíváncsiak, milyen célokat kell elérni ahhoz, hogy a fiataloknak jobb legyen Hargita megyében, Székelyföldön – összegezte Borboly Csaba, és arról biztosította a jelenlevőket, hogy ebben a munkában partnerük lesz a megyei tanács.
A Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány részéről Péter Melinda kiemelte annak fontosságát, hogy a megye vezetősége támogatja az ifjúságot. Mint mondta, a fiatalok nyitottak kell hogy legyenek a stratégia kidolgozása során, együttműködéssel jó eredményeket tudnak elérni.
A megyeitanács-elnök köszöntője és a szakértők bemutatója után közel másfél órás csoportmunka következett, ahol többek között a megyében észlelt pozitívumokról, illetve negatívumokról számoltak be a fiatalok.

 

2012. október 27-28-án harmadik alkalommal került megrendezésre a Gyergyó-medencei ifjúsági börze és kulturális seregszemle Gyergyószentmiklóson, melyen a térségben működő ifjúsági és civil szervezetek mutatkoztak be és vitatták meg a fiatalságot érintő fontosabb kérdéseket.
Vasárnap, október -án a Muskátli vendéglő RÓMA termében előadásokra és műhelymunkára került sor az új Hargita megyei ifjúsági stratégia készítésének kapcsán. A szakmai felvezetőben Farkas András, a Pont pályázatíró csoport vezetője ismertette az új stratégia lényegét, rámutatva, hogy Hargita megyében jobb körülményeket, életfeltételeket kell kialakítani. Arra kérte a fiatalokat, hogy  a csoportos munkák alkalmával véleményüket bátran fejezzék ki, mondják el mit szeretnek Hargita megyében, mik a megye erősségei és gyengeségei, hogy majd ezek alapján tudják kialakítani az ifjúsági stratégia vezérelveit.  A műhelymunka után új ötletekkel gazdagodva térhettek haza a Megyei Tanács képviselői és a részt vevő fiatalok egyaránt.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas