Új hagyományt indított útjára az Emese Álma és a Pro Tekerőpatak civil szervezetek szervezésében megrendezett I. Helytörténeti vetélkedő. A tanulók nagy érdeklődéssel készültek a 2012. november 29-én zajlott versenyre, amelyen 10 csapat vett részt a tekerőpataki Tarisznyás Márton Általános Iskolából, melyeket Kolumbán Csilla tanárnő készített fel.
    A vetélkedő a csapatok bemutatkozásával kezdődött, így megismerhettük a következő csapatokat: Súgó barlang kutatói, Visszafolyó, Tekeres patak, Barlangászok, Sztalagtit, Súgó-barlang, Tekergők, Keresztelő Szent János, Ugrósánc, Rózália kápolna. Három fordulóban mérhették meg tudásukat a tanulók. Az I. és II. fordulóban Tekerőpatak helytörténetével kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, majd a III. fordulóban a falu nevezetességeiről kellett fogalmazást írniuk. A feladatok megoldása után civil szervezetek bemutatása következett, miközben a zsűri (zsűritagok: Csata Kinga, Kalamár Emese, Nagy Hunor) buzgón javította a megoldásokat.

    Kolumbán Csilla hitoktató bemutatta a furulyásokat, akik népdalokkal tették hangulatosabbá a versenyt. Ők is hagyományápolók, és minden rendezvényen fellépnek: iskolai ünnepélyeken, falunapokon, Adventben, Karácsonykor, Szent család vasárnapján, Anyák napján, Apák napján, Nőnapon, Kortárstalálkozón, Szent Erzsébet Otthon meglátogatásakor, Alfalvi napokon, Blockflöte találkozókon. Kolumbán Csilla elmondása szerint 2008-tól a néptáncoktatásnak köszönhetően megalakult a Gyopárka néptánccsoport.
    A Sport Klub Tekerőpatak Kútfő vezetője, Bálint Tivadar elmondta, hogy civil szervezetük augusztusban alakult, a régi sportegyesületet alakították át. Sok sporttevékenységet szerveztek, mint a Székelyek a levegőben versenyt, a XVII. Nemzetközi Sporttörténeti Konferencia társszervezői voltak, a gyermekeknek Sportnapot szerveztek, ugyanakkor felújították a Síugrósáncot.
    György Zsolt a Rió Ti-Tár civil szervezet munkáját emelte ki. A Rió Ti-Tár már 5 falunap szervezését tudja maga mögött, ugyanakkor a szervezet Mikulásjárást szervezett a gyermekeknek, Sportnapot, kalákát a Síugrósáncnál. György Zsolt arra is rávilágított, hogy minél jobban ismered saját környezetedet, annál jobban tiszteled azt.
    Továbbá a Pro Tekerőpatak vezetője, Molnár János mondta el a szervezetével kapcsolatos tudnivalókat. 2007-ben alakult a szervezet, pályázatokat nyertek számítógépekre. Több tevékenységet támogattak, mint a webvidék versenyt, a Sportkonferenciát, ugyanakkor támogatták az egyházat, az egészségügyet, az iskolát, a turisztikai irodát.
    A Gyilkostó Adventure Egyesület részéről Simon László mutatta be a szervezetet. A szervezet felvállalta a kalandsportok gyakorlásának lehetőségét, mint a hegymászás, barlangászat, hegyi kerékpározás és kanyoning. A Súgó-barlang természetvédelmi terület gyámja ez az egyesület.
    A Gyergyói-medence ifjúsági szervezeteit fogja össze a Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa szervezet, melynek képviselője Magyari Levente elmondta, hogy nagyon fontos a szervezetek közötti együttműködés. Sok rendezvényt tudnak maguk mögött. Magyari Levente buzdított a fiatalokat, hogy ha bármi ötletük van, bátran mondják el, tegyenek érte, álljanak ki elképzeléseik mellett, keressenek segítséget álmaik megvalósítására.
    Az Emese Álma Egyesület részéről Molnár Hajnal tartott bemutatót, aki elmondta, hogy a Budapest Élettér Alapítvány révén alakult a szervezet. Fő céluk a hagyományápolás és a faluturizmus. Részt vettek a tekerőpataki falunapok főzőversenyén, a Gyilkostói Sokadalom főzőversenyén (I. helyezést értek el), a Gyergyói Csárdásrekordon.
    A civil szervezetek bemutatása után a zsűri kihirdette a várva-várt eredményt. Különdíjat kapott a Tekeres patak csapat (György-Csata Beáta, Molnár Anett, Kolozsi Erika, Sára Arnold), III. díj: Súgó-barlang kutatói (Albert Emilia, Tódor Bernadett, György Izabella, Bokor Rajmond), II. díj: Súgó-barlang (Sajgó Réka, Fodor Beatrix, Molnár Csaba, György Csanád), I. díj: Visszafolyó csapat (Fórika Mária-Magdolna, Fórika Hilda, Fórika Tamás, Fodor Boglárka). Az I. díjat nyert csapat jutalma egy kirándulás az Almási barlanghoz.
    A szervezők köszönik a Communitas Alapítvány támogatását,
Pro Tekerőpatak, Tarisznyás Márton Általános Iskola, Magyar Élettér Alapítvány, Gyergyó Terület Ifjúsági Tanács segítségét.
Tartalmas délutánnak örvendhettek a tanulók, hiszen javukra vált a helytörténeti vetélkedő, mivel a falu történetének megismerésével saját magukat is jobban megismerték. Köszönjük ezt a lehetőséget a szervezőknek, akik arra buzdítanak, hogy ápoljuk hagyományainkat és ne feledjük falunk régmúltját!

 

Fodor Annamária

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas