A Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács 2012. november  9 -11. között közösen szervezte meg Gyergyószentmiklóson  a MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferenciát. A konferencia idei központi  témája A sikeres Székelyföld volt, ehhez hűen sikeres projektek, ötletek, megvalósítási módszerek és tanulságos történetek, tapasztalatok kerültek napirendre a hétvégén.
A háromnapos rendezvénysorozatot a  szervezők péntek délután ismerkedő és összerázó programokkal indították.  Az esti órákban sor került a hétvége első előadására, egy oktató jellegű bemutatóra a hatékony internet marketingről, melyet Barti Zoltán, a Creative Online Media igazgatója tartott. A bemutatóból a fiatalok és  a résztvevő civil szervezetek képviselői  megtanulhatták, hogyan érdemes internetes kampányt folytatni, illetve reklámozni különböző szolgáltatásokat, tevékenységeket, árucikkeket. A vacsora után, a résztvevők kötetlen esti beszélgetések  által jobban megismerkedhettek, barátkozhattak és további személyes élményeket osztottak meg egymással.
Szombat délelőtt Jakab Adorján, a MIÉRT főtitkára tartott egy rövid beszámolót az ernyőszervezet sikeres részvételéről az Európai Néppárt bukaresti kongresszusán, valamint a szintén Bukarestben párhuzamosan megszervezett  YEPP találkozón (Youth of the European People's Party – az Európai Néppárt ifjúsági szervezeteit tömörítő egész Európát lefedő legnagyobb ernyőszervezet).

Később 12 órától került sor a hivatalos megnyitóra, melyen felszólalt Kelemen Hunor RMDSZ elnök, Bodor László MIÉRT elnök, Verestóy Attila szenátor, Udvarhelyszéki RMDSZ elnök, Barti Tihamér megyei tanácsos, Bányász Lehel Gyergyószentmiklósi RMDSZ elnök és a házigazda Magyari Levente, GYTIT elnök.  
Bodor László köszöntőjében elmondta, hogy a MIÉRT céljai között szerepel új munkahelyek teremtésének elősegítése, ezzel is csökkentve a munkanélküliségi rátát az ifjúság körében. Szeretnék az oktatási rendszert összehangolni a munkaerőpiaccal és a fiatal vállalkozókat felkarolni. Verestóy Attila szenátor is a fiatalok itthon maradásának az ösztönzéséről beszélt, majd hangsúlyozta hogy a legfontosabb a közöny legyőzése, ami a fejlődés legnagyobb ellensége. Barti Tihamér megyei tanacsos az erős érdekképviseletről beszélt, annak fontosságáról, hogy az ifjúsági szervezetek jelen legyenek a politikai életben, hisz a fiatalok tudják mi a fontos számukra és hogyan kell azt elérni. A továbbiakban üdvözölte a konferenciát Bányász Lehel Gyergyószentmiklósi RMDSZ elnök, és a házigazda Magyari Levente, a  GYTIT elnöke kiemelve, hogy szükség van a sikeres példák, módszerek megismertetésére, ahhoz hogy minél több közösségben alkalmazni lehessen azokat.
A megnyitó után sajtótájékoztatót tartott kelemen Hunor RMDSZ elnök, Verestóy Attila szenátor, Bodor László MIÉRT elnök, Moldován József képviselő jelölt és Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke. Borboly Csaba így nyilatkozott: „Szükség van azokra a fiatalokra, akik majd átveszik a helyünket, akik nem csak odakerülnek egy tisztségbe, hanem végigmennek a gyakorlópályán, megszerzik a szükséges tudást és tapasztalatot, ahhoz, hogy amikor szükség van, előre tudjanak lépni. Erre pedig a Magyar Ifjúsági Értekezlet és tagszervezetei a székelyföldi fiatalok legmegfelelőbb edzőterme.”
Az első előadás Gyerkó László, az Országos Versenyhivatal Igazgató Tanácsának tagja és Moldován József képviselőjelölt tartotta „Székelyföld gazdasági előnyei” címmel. Az előadók felvázolták milyen gazdasági előnyökkel rendelkezik a három székely megye, és nyomatékosították a helyi gazdaság fellendítésének szükségességét.
A későbbiekben fiatal székelyföldi polgármesterek osztották meg tapasztalataikat, ahol meghívottak voltak: Szentes Csaba, Madéfalva község polgármestere, Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu vezetője, valamint Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere.
Ebéd után Sógor Csaba európai parlamenti képviselő „Európa válsága, Székelyföld válsága?” címmel tartott előadást. Elmondása alapján Székelyföld inkább egy morális válságon megy keresztül, amiből kilábalni csak tanulással, továbbképzésekkel lehet. Javaslata a fiataloknak, hogy szerezzenek diplomát, tanuljanak meg minél több idegen nyelvet, de emellett tanuljanak szakmát is, így bíztosan érvényesülni fognak az életben és kilábalhatnak a nehézségekből.
A jövőbeni válságos helyzetek elkerülése érdekében Tánczos Barna szenátorjelölt és Korodi Attila képviselő beszélt Székelyföld fenntarthatóságának összetevőiről.  Az előadók konkrét tanácsokkal látták el a résztvevő ifjúságot, miként  cselekedjenek, hogy erőforrásaink megújulhassanak és környezetünk megmaradjon a jövő nemzedék számára is.
A késő délutáni órákban fiatal Székelyföldi önkormányzati képviselők panelbeszélgetése következett. Demeter Ferenc Mikóújfaluból, Kozma István Csíkszentsimonból, Bodor Attila Maroshévízről, Páll Sándor Csikszentimréről és Gyulai Arthúr Gyergyótekerőpatakról meséltek tapasztalataikról.  Azokra kérdésekre adtak választ, hogy, mi késztette őket arra, hogy jelöltessék magukat, milyen pozitív, illetve negatív tapasztalataik voltak, hogyan tartják a kapcsolatot az ifjúsággal és hogyan zajlott le az első kampányuk. Vacsora után az esti beszélgetések alatt a résztvevők és az előadók tovább folytatták a felmerült témák kifejtését.
Vasárnap terítékre kerültek olyan sikeres projektek, mint például a Székelység története című tankönyv vagy a Székely termék, mint brand.  A fiatal önkormányzati képviselők és a megyei tanácsosok bemutatói is folytatódtak, megismerhették Incze Csongor udvarhelyszéki, Becze István csíkszéki, Barti Tihamér gyergyószéki fiatal megyei tanácsosokat, valamint Kelemen Szilárd sepsiszentgyörgyi tanácsost, akik az ifjúsági tevékenységük során megfogalmazott fiatalokat érintő célok elérésének módját ismertették.
A hétvége utolsó programját a Székelyföldi Ifjúsági Egyeztető Fórum jelentette. Itt a csík-, udvarhely-, gyergyó-, háromszék ifjúsági ernyőszervezeteinek elnökei beszéltek közös munkásságukról és céljaikról. Mindannyian fontosnak tartották az összefogást minden szinten, úgy az erős érdekképviseletre gondolva, mint a közös nagy projektek szervezésében. 


A sikeres Konferenciára száz fölötti résztvevő volt kiváncsi.


A MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferencia támogatója Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány és a Communitas Alapítvány, valamint a Sc. Izso Universal Srl.  A szervezők köszönetüket fejezik ki a támogatóknak, a rangos előadóknak és a résztvevőknek a sikeres rendezvény létrejöttéért.

 Jakab Beatrix
GYTIT sajtóreferens

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas