Szombaton, november 10-én került sor a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT – MIÉRT tagszervezet) szervezésében a MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferencia hivatalos megnyitójára Gyergyószentmiklóson, melynek folytatásában a meghívottak a sajtó képviselőivel is beszélgettek.

A Szövetség elnöke a december 9-i választások kapcsán elmondta, 23 év után az RMDSZ az egyetlen olyan következetes szervezet Romániában, amely ugyanazokat az értékeket képviseli, ugyanazzal a névvel, politikai identitással, ugyanazokkal a célokkal száll versenybe.  

"A következetesség azért fontos, mert e mögött olyan értékek állnak, mint az egységes politikai képviselet, az összefogás, a magyar jövő építése ott, ahol őseink éltek, alkottak, értéket teremtettek: Székelyföldön, Erdélyben" – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A jelenlévő fiataloknak a Szövetség programjáról is beszélt, amely kiterjed a gazdaság fellendítésére, a munkahelyteremtésre, a mezőgazdasági termelés és feldolgozás támogatására. "A magyar ügy, Székelyföld ügye csak nekünk fontos" - szögezte le a Szövetség elnöke.

Kelemen Hunor a Szövetség és a MIÉRT közötti kapcsolatról beszélt. „Az RMDSZ-ben azt az elvet követjük, mely szerint a tapasztalat mellett ott kell lennie a fiatalos lendületnek is. Ezt a két dolgot helyesen kell összehangolnunk, és akkor ütőképesek vagyunk az önkormányzatokban és a parlamentben. Olyan kérdésekben születnek döntések a következő években, mint az alkotmány módosítása, a régiók átszervezése, vagy az európai uniós költségvetés elosztása. Ezek mind olyan kérdések, amelyekben az RMDSZ-nek határozottan kell képviselnie a romániai magyar közösség érdekeit. Ezért december 9-én meg kell ismételnünk a júniusi helyhatósági választások eredményeit” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

 

„402 önkormányzati képviselő, 22 polgármester, 122 képviselőjelölt és 8 biztos befutó helyen induló jelölt: ez a Magyar Ifjúsági Értekezlet 2012-es eredménye számokban” – indította köszöntőbeszédét Bodor László, MIÉRT elnök. „A számok pedig azt bizonyítják, hogy a MIÉRT egy befolyásos szervezet, ezt pedig a tagszervezeteinkkel közösen kifejtett munkával, az Erdélyben az ifjúságért dolgozó fiatalok által értük el, és ebben rejlik a Magyar Ifjúsági Értekezlet igazi ereje” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy a szervezet az elmúlt tíz évben mindvégig következetes és felelősségteljes volt, az RMDSZ-el partnerségben képviselte az erdélyi magyar fiatalok érdekeit, hisz fontos a közösségépítés és a társadalomszervezés, azonban politikai részvétel nélkül nem lehet egy eredményes érdekérvényesítést megvalósítani”.

Beszédében a MIÉRT elnöke kiemelte: „A fiatalok azok, akik az erdélyi magyar képviseletet továbbviszik, melynek érdekében ott kell lenniük minden olyan fórumon, ahol az ifjúságot érintő döntések születnek, és hallatniuk kell a hangjukat. Mi, fiatalok az eddigiekhez hasonlóan segíteni fogjuk a Szövetség választási kampányát, és cserébe arra kérjük a leendő parlamenti képviselőket, hogy támogassák a MIÉRT által felvállalt ügyeket: az ifjúság körében fellelhető munkanélküliség csökkentését, az oktatási rendszer és a munkaerőpiac összehangolását, valamint a fiatalok számára vállalkozó-barát környezet kialakítását, hisz így lesz sikeres Székelyföld, és így lehet sikeres az erdélyi magyarság is”.  

Verestóy Attila szenátor a fiatalok energiájának és az idősebbek tapasztalatának egyidejű jelenlétének fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét: „a fiatalok munkája alapvető fontosságú, ők azok, akik előkészítik, megalapozzák a döntéseket, akik néha úgy súgnak, hogy a politikusoknak nem marad más hátra, mint az, hogy minél hangosabban és visszhangzóbban tolmácsolják az üzenetet. És ez így van jól, hisz beletanulva a magyar közösség érdekében kifejtett munkába, néhány év múlva ti lesztek azok, akik a jövő nemzedéknek elmagyarázzátok, hogy tennünk kell egymásért.”

Moldován József, volt államtitkár, parlamenti képviselőjelölt az elmúlt időszakra kitérve elmondta: „a gazdasági válság megviselte Erdélyt is, és ahhoz, hogy a fennálló helyzetből továbbléphessünk, a legfontosabb a biztonság és a stabilitás. Azok, akik azt gondolják, hogy a válságos időszak után változás szükséges és az egység megbontása, felelőtlenül viselkednek nemcsak önmaguk, hanem az egész nemzet szempontjából. A jövőt nem lehet úgy elképzelni, hogy megbontjuk a közösséget. Mi tudjuk, mit akarnak a magyar emberek, és a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy az ő érdekeik érvényesüljenek”.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferenciájának közös jövőkép-megfogalmazó szerepét emelte ki.  

„Szükség van azokra a fiatalokra, akik majd átveszik a helyünket, akik nem csak odakerülnek egy tisztségbe, hanem végigmennek a gyakorlópályán, megszerzik a szükséges tudást és tapasztalatot, ahhoz, hogy amikor szükség van, előre tudjanak lépni. Erre pedig a Magyar Ifjúsági Értekezlet és tagszervezetei a székelyföldi fiatalok legmegfelelőbb edzőterme.”

A parlamenti választások kapcsán a tanácselnök leszögezte: „számunkra a legnagyobb veszélyt nem a magyar versenypártok, hanem a felerősödő román nacionalizmus képezi, melynek jeleit nap, mint nap láthatjuk és tapasztalhatjuk. Számunkra alapvető fontosságú, hogy egy olyan erős parlamenti frakcióval tudjunk szerepelni, amely ezt meg tudja akadályozni”.

Kovács Péter: “Fontos, hogy a fiatalok is harcoljanak közös ügyünkért”

- Partiumi Ifjúsági Konferencia Szatmárnémetiben -

Több megye fiataljai gyűltek össze péntek délután a szatmárnémeti Astoria Szálló nagytermében a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács (SZMIT) által szervezett Partiumi Ifjúsági Konferencia (PIK) hivatalos megnyitója alkalmából.

Ez a konferencia egy jó lehetőséget nyújt arra, hogy a térség ifjúsági szervezetei találkozzanak, közös programok és tapasztalatcsere által együtt próbáljanak megoldásokat találni a felmerülő ifjúsági problémákra. A jelenlévőket elsőként a SZMIT elnöke, Őri-Pákay Franciska köszöntötte, aki elmondta, hogy ő is önkéntesként kezdte, jelenleg pedig már a felnőttek körében tevékenykedik az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ügyvezető elnökeként. A megnyitón Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, volt MIÉRT elnök is jelen volt, aki beszédében a választási kampányról, mozgósításról, más pártok félrevezető akcióiról és az ifjúság fontos szerepéről beszélt: “Sajnos az utóbbi években csúnya kép alakult ki az emberek fejében a politikáról, azonban a fiatalokban még megbíznak, hiteles az egész kampány, ha önkéntesek szájából hallják az érveket és, ha ők is harcolnak közös ügyünkért. Eddig még soha nem volt ennyi új, fiatal jelölt, mint idén. A MIÉRT ugyanis idén egész Romániában 122 jelöltet, köztük 10 szatmárit indított.”

Ezt követően Kovács Máté MIÉRT elnökségi tag vette át a szót, aki elmondta, hogy a Partiumi Ifjúsági Konferencia idén első alkalommal kerül megrendezésre Szatmárnémetiben, köszönhetően az új vezetőségnek: “Az ifjúsági szervezeteket összefogó csoport megalakulásakor egy kérdés vetődött fel, melyre maga a MIÉRT volt a válasz. Ez az az országos szervezet, mely a tagszervezetei által feltárja és megoldásokat keres az ifjúság problémáira.”

Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke, parlamenti képviselőjelölt, a MIÉRT egykori alelnöke is megosztotta tapasztalatait, élményeit és gondolatait a résztvevőkkel, hiszen ő az egyik példa arra, hogy önkéntesként, diákszervezetben tevékenykedve komoly politikai karriert lehet befutni. “Én is végigjártam a ranglétrát és tapasztaltam, hogy az RMDSZ az egyetlen olyan romániai politikai szervezet, mely őszintén támogatja a fiatalokat és lehetőségeket kínál nekik önmaguk megvalósításához.”

A megnyitót követően a több, köztük Máramaros, Szatmár, Szilágy, Bihar és Arad megyéből érkezett fiatalok a Sport Szállodában folytathatták az ismerkedést, szombaton pedig számos érdekes és tanulságos előadáson vehetnek részt.

Zárónyilatkozat

Napjainkban, a gazdasági válság idején az erdélyi magyar ifjúság, az Európai Unió más országaiban élő fiatalokhoz hasonlóan, akadályokba ütközik a gazdasági céljaikhoz vezető úton, legyen az munkavállalás vagy vállalkozáson keresztüli önmegvalósítás. Ennek a helyzetnek a megoldása jelenleg úgy a világ-gazdaság, mint külön-külön minden ország egyik nagy kihívásának számít.

Meglátásunkban, a fiatalok munkavállalásának elősegítése, valamint az ifjúság vállalkozói szellemének fejlesztése szempontjából szükség van az oktatási rendszer és a munkaerő piac magasabb szintű összehangolására, a szakirányú képzésre az iskolákban, illetve több gyakorlati jellegű tantárgy bevezetésére az egyetemeken, annak érdekében, hogy csökkentsük a fiatalok szakmai tapasztalathiányából származó hátrányait. Ugyanakkor az ország hivatalos intézményeinek több figyelmet kell fordítaniuk a vállalkozási lehetőségekről szóló megfelelő tájékoztatásra az ifjúság körében.

Mi, a Magyar Ifjúsági Értekezlet székelyföldi és partiumi tagszervezetei, célul tűzzük ki a fentiekben felsoroltak döntéshozói fórumokon való képviseletét, valamint a megvalósulásuk érdekében való közbenjárást, hisz mindez alapvető feltételét képezi a fiatalok szülőföldön való boldogulásának.

Vállaljuk, hogy a MIÉRT képviselői az érdekfeltáró, érdekképviseleti és érdekérvényesítő tevékenységeik során, az RMDSZ-el partnerségben, továbbra is folytatni fogják az egy évtizedre visszatekintő munkát és törekvéseket: az erdélyi magyar ifjúság itthon maradásra buzdítását és az ehhez szükséges feltételek megteremtését, hisz ez közösségünk jövőjének záloga.

Gyergyószentmiklós, Szatmárnémeti

2012. november 11.

forrás

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas