2012. október 27-28-án harmadik alkalommal került megrendezésre a Gyergyó-medencei ifjúsági börze és kulturális seregszemle Gyergyószentmiklóson, melyen a térségben működő ifjúsági és civil szervezetek mutatkoztak be és vitatták meg a fiatalságot érintő fontosabb kérdéseket.
A rendezvényt szombaton Magyari Levente, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT) elnöke nyitotta meg, a Gépgyártó Iskolaközpontban, majd büszkén mutatta be a Gyergyó-medencei Ifjúsági Kalauzt, a térség első ifjúsági és civil szervezeteket összegyűjtő kiadványát. A továbbiakban Moldován József parlamenti képviselőjelölt köszöntötte az egybegyűlteket, majd őt követte Barti Tihamér megyei tanácsos, a GYTIT egykori elnöke,  Jakab Adorján, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) főtitkára, Benedek Miklós Zoltán, a Gépgyártó Iskolaközpont diáktanácsának elnöke, és Boldizsár Ferenc segédlelkész.
Moldován József beszédében elmondta, fiatal korában ő is az idősebbektől kapott támogatást és bizalmat, mely elősegítette az életének és karrirerjének fejlődését, emiatt ő maga is felelősségének érzi a fiatalok felkarolását, támogatását. Kifejtette, hogy az a legfontosabb erénye az ifjúságnak, hogy tud könnyen kommunikálni, tud ötleteket cserélni, és mindez nyíltan határok nélkül teszi, ezért tud hatékonyan és nagyon erősen megnyilvánulni, bármikor, amikor erre szükség van. A GYTIT-nek továbbra is sok sikert kívánt és biztosította  a fiatalságot, hogy ezek után is számíthatnak a segítségére. Barti Tihamér szintén saját példájával igazolta, hogy mennyire hasznos civil szervezetekben tevékenykedni: "Most, megyei tanácsosként, a korábban szerzett tapasztalataim segítségemre vannak akkor, amikor azon kell gondolkozni, milyen programokat vagy rendezvényeket támogasson a megyei tanács. Mivel belülről ismerem a civil szervezetek működését, életét, jobban oda tudok figyelni arra, hogy az intézmény mire adjon pénzt". Barti tolmácsolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének a szavait, aki arra buzdítja a gyergyószéki fiatalságot, hogy aktívan vegyen részt a Hargita megyei ifjúsági stratégia kialakításában.
Jakab Adorján MIÉRT-főtitkár kiemelte, hogy az ernyőszervezet prioritása a munkanélküliség csökkentése a fiatalság körében, valamint a fiatal vállalkozók támogatása. Benedek Miklós Zoltán, aki maga is több egyesület tagja, a civil szervezetek együttműködésének fontosságát hangsúlyozta. Boldizsár Ferenc segédlelkész tartalmas időtöltést kívánt a rendezvény két napjára, és áldását adta az egybegyűltekre.
A megnyitó után a szervezetek bemutatkozójára került sor, ahol a szervezők örömére és megelégedésére 37 egyesület képviseltette magát. A szervezetek sokszínűségükkel tették érdekessé a bemutatókat. Jelen voltak ifjúsági szervezetek, mint például a marosfői vagy a remetei ifjúsági szervezet, és ifjúsági problémákkal foglalkozó szervezetként a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány; vallási jellegű és segély szervezetek, például a  Szent Miklós Plébánia Ifjúsági Csoportja, a Kolping család, az Ora International, a Caritas; a diáktanácsok Gyergyószentmiklósról, Maroshévízről, Gyergyóditróból; kulturális jellegű egyletek, mint például a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány; természetvédelmi intézményként a Békás-szoros  ̶ Nagyhagymás Nemzeti Park; színjátszó körként a Fábián Ferenc Amatőr Színtársulat; tánc- és sportegyletek, mint például a Borszéki Tánccsoport vagy a Bástya Sportklub, hagyományőrző csoportosulásként a Csikó Baranta. A szervezők különösen örültek annak, hogy az Észak-Hargita megyei szórvány magyarságból is kerültek ügyes szervezeti képviselők. Többek között  bemutatkozott a Galócási Magyar Ifjúsági Szervezet és a Tölgyesi Magyar Ifjúsági Szervezet. Kulturális és etnikai sokszínűséget hozott a Gyergyói Örmény-Katolikus Egyesület és a Romalánc Egyesület, akik bemutatták hagyományaikat és tevékenységeiket a közönségnek.
A nap vége fele bemutatták tevékenységeiket, projektjeiket Székelyföld legnagyobb ifjúsági ernyőszervezetei: a Csík Területi Ifjúsági Tanács, a Háromszéki Ifjúsági Tanács, Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács, és végül a házigazda: a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács. Képviseltette magát Románia legnagyobb magyar ifjúsági ernyőszervezete, a Magyar Ifjúsági Értekezlet, melynek tagjai többek között a fentebb említett széki ifjúsági ernyő szervezetek is.
A számos előadás lehetőséget biztosított a fiatalok számára, hogy megismerjék a civil szervezetek működését és kedvet kapva egy-egy bemutató hallatán, akár csatlakozzanak is. A két legfigyelmesebb résztvevő, aki helyesen töltötte ki a tesztet, amit a szervezetek bemutatkozójából állítottak össze a szervezők, nyert egy-egy 100 lej értékű vacsora utalványt, amit az Anda Panzióban fogyaszthat el.
Este egy ingyenes humorestre is sor került, ahol György Botond borzonti humorista nevettette meg a résztvevőket. Ezt követően egy ünnepélyes vacsorára voltak hivatalosak a résztvevő szervezetek a Muskátli vendéglőbe, ahol kellemes hangulatban tovább folyhatott a barátkozás.
Vasárnap, a Muskátli vendéglő RÓMA termében előadásokra és műhelymunkára került sor az új Hargita megyei ifjúsági stratégia készítésének kapcsán. A szakmai felvezetőben Farkas András, a Pont pályázatíró csoport vezetője ismertette az új stratégia lényegét, rámutatva, hogy Hargita megyében jobb körülményeket, életfeltételeket kell kialakítani. Arra kérte a fiatalokat, hogy  a csoportos munkák alkalmával véleményüket bátran fejezzék ki, mondják el mit szeretnek Hargita megyében, mik a megye erősségei és gyengeségei, hogy majd ezek alapján tudják kialakítani az ifjúsági stratégia vezérelveit.  A műhelymunka után új ötletekkel gazdagodva térhettek haza a Megyei Tanács képviselői és a részt vevő fiatalok egyaránt.
A rendezvény létrejöttét Románia Kormányának Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalától nyert pályázat tette lehetővé. Köszönetünket szeretnénk kifejezni  az alábbi támogatóknak: Sc. Izso Universal Srl., Sc. Body Mixt Srl., Mark House, Amigo & Intercost, Gépgyártó Iskolaközpont. A Gyergyó-medencei Ifjúsági Kalauzt kiadta az F&F International nyomda, melynek köszönjük a szakmai közreműködését. Minden támogatónak és résztvevőnek köszönjük a szíves hozzájárulást.

Jakab Beatrix
GYTIT sajtóreferens

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas