Ifjúsági börzét és kulturális seregszemlét tartottak Gyergyószentmiklóson a hétvégén. A kétnapos rendezvényen bemutatták azt a kiadványt, amelybe összegyűjtötték a gyergyószéki ifjúsági szervezetek adatait, és megvitatták a Hargita Megyei Ifjúsági Stratégiát.
Harmadik alkalommal rendezte meg október 27–28-án a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT) a Gyergyói-medencei ifjúsági börzét és kulturális seregszemlét, amelyen a fiatalokat érintő kérdések, szervezetek és rendezvények kerültek előtérbe. A rendezvény megnyitóját szombaton tartották a gyergyószentmiklósi Gépgyártó Iskolaközpontban, ahol jelen volt Barti Tihamér megyei tanácsos, a GYTIT egykori elnöke, Magyari Levente GYTIT-elnök, Jakab Adorján, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) főtitkára, Benedek Miklós Zoltán, a Gépgyártó Iskolaközpont diáktanácsának elnöke és Boldizsár Ferenc plébános. Barti Tihamér köszöntőjében elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa kiemelten támogatja a civil és ifjúsági szervezeteket. A megyei tanácsos szerint fontos civil szervezetben dolgozni, ezt az állítását saját példájával igazolta, hiszen sokat köszönhet annak, hogy korábban is tagja volt ilyen szervezetnek.
– Most, megyei tanácsosként, a korábban szerzett tapasztalataim segítségemre vannak akkor, amikor azon kell gondolkozni, milyen programokat vagy rendezvényeket támogasson a megyei tanács. Mivel belülről ismerem a civil szervezetek működését, életét, jobban oda tudok figyelni arra, az intézmény mire adjon pénzt – fejtette ki Barti Tihamér. Hozzátette: minél több fiatalnak kell beleszólnia az ifjúsági stratégia alakulásába, hogy az tartalmazza a következő időszak prioritásokat, mert akkor később a szóban forgó szervezetek sikeresebben pályázhatnak különféle pénzalapokra.

     Magyari Levente GYTIT-elnök elmondta, hogy a Gyergyószéken működő ifjúsági szervezetekről kiadvány készült, amelyet megkaphattak a rendezvényen részt vevők. Jakab Adorján MIÉRT-főtitkár kiemelte, hogy a szervezetének célja a fiatal vállalkozók segítése kell hogy legyen, és a fiatalok itthon maradásra való ösztönzése. Benedek Miklós Zoltán diáktanácselnök házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, és Barti Tihamérhoz hasonlóan ő is hasznosnak nevezte, hogy több civil szervezetben tevékenykedik. A megnyitó végén Boldizsár Ferenc plébános mondott áldást, és azt kívánta a fiataloknak, hogy tartalmas időtöltésben legyen részük a rendezvény két napján.


     Vasárnap a Youth in Action projekt részeként szervezett találkozón a Hargita Megyei Ifjúsági Stratégiáról konzultáltak. A rendezvénysorozaton bemutatkozó 37 gyergyói ifjúsági szervezet képviselői ennek alkalmával elmondhatták, szerintük mit kellene tartalmaznia a megye ifjúsági stratégiájának, és természetesen a gyergyószéki sajátosságokat helyezték előtérbe. Barti Tihamér bevezetőjében kiemelte Gyergyószék történelmi sajátosságait, kulturális örökségét, az örmények múltbeli szerepét, a helyi civil kezdeményezéseket, és kitért arra is, hogy a megyében egyedül Gyergyóban, a térség északi részén élnek magyarok szórványban, ezért ott különösen nagy hangsúlyt kell kapnia az identitástudat erősítésének és az itthon maradás ösztönzésének.


     A továbbiakban Farkas András, a PONT Csoport vezetője felvázolta, miért fontos ifjúsági stratégiákat tervezni és írni, majd Krezsek Vilmos, Hargita Megye Ifjúsági Alapítványának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket elmondva, hogy a megyei stratégia összeállításának a logisztikai keretét az alapítvány biztosítja. Ezt követően csoportmunkák keretében beszéltek a fiatalok azokról az alapvető kérdésekről, amelyeknek be kell kerülniük a megyei ifjúsági stratégiába.

 


Csíkszereda, 2012. október 28.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas