A gyergyói Súgó-barlanghoz látogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér megyei tanácsos október 27-én, szombaton, a megyei tanács által támogatott pályázatokból ugyanis a Gyilkostó Adventure Egyesület felújította a helyi turisztikai infrastruktúrát, tiroli kötélpályát épített ki, rendbe tette a a barlang környezetét, és felszereléseket vásárolt. Mint Simon László pályázatfelelős az átadási ünnepségen elmondta, A speoturizmus, valamint az ökoturizmus és fenntartható fejlődés népszerűsítése a Barlangos-patak közösségi érdekeltségű természetvédelmi területen című pályázatból kiépített Tiroli Súgó elnevezésű kötélpálya lehetőséget nyújt a barlangi mentésekben használt kötéltechnika folyamatos gyakorlására. A biztonságos barlangi turizmus megszervezése és népszerűsítése a Békás- szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban elnevezésű pályázat a Békás-szoros–Nagyhagymás  Nemzeti Parkkal közösen valósult meg, és öt barlangot érintett, ebből három függőleges és kettő vízszintes. A barlangok bejáratait részben lezárták és figyelmeztető táblákat helyeztek el, valamint mentési tervek is készültek. Az ökoturizmus népszerűsítése a Barlangos-patak Natura2000-es területen című pályázatra a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulástól nyertek támogatást, ami alapján több alkalommal szerveztek a Heveder-patak völgyében hulladékgyűjtési akciót, és a Súgó-barlang bejáratánál óriásbannert helyeztek ki.


Borboly Csaba gratulált a Gyilkostó Adventure Egyesületnek a megvalósult pályázatért, és azt mondta, hogy a projekt finanszírozása csupán szimbolikus támogatásnak számít ahhoz képest, mekkora természeti kincs a Súgó-barlang és környéke, illetve mekkora munkát fejt ki a Gyilkostó Adventure Egyesület. Mindez a térség idegenforgalmára, vendéglátóiparára is pozitív hatással lehet, tette hozzá a tanácselnök, aki – az éppen látogatóba érkezett gyergyószentmiklósi és zetelaki iskolások jelenlétében – azt szorgalmazta, hogy az ide kiránduló fiatalokból minél több természetvédő önkéntest neveljenek közösen, hasonló programokkal.
– Ha a gyermekek úgy nőnek fel, hogy csodálják és szeretik szülőföldjük tájait, akkor később is jobban fognak ragaszkodni szülőhelyükhöz, és bízom benne, hogy itthon maradnak, vagy csak egy időszakra távoznak, hogy aztán tapasztalatokkal gazdagabban hazatérjenek – fejtette ki Borboly Csaba, aki úgy látja, ezért is fontos, hogy minél több kirándulást szervezzenek a gyerekeknek, és Hargita Megye Tanácsa is támogatja mindezt a Barangoljunk Székelyföldön! meg más hasonló, turisztikai célú programja révén.
Barti Tihamér megyei tanácsos szintén méltatta az egyesület munkáját, hiszen az Székelyföld szépségeit tárja fel a fiataloknak, természeti kincseink megóvására, megbecsülésére tanít, és Hargita Megye Tanácsa partner ebben.
A beszédek után a tanácselnök és a tanácsos meglátogatta a Súgó-barlangot.

 


Csíkszereda, 2012. október 27.

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas