Restaurálják a gyergyószentmiklósi Kossuth-szobrot – a munkálatok első fázisában zöld színétől „szabadult meg” a köztéri emlékmű, a restaurálás során patinázott barna színt kap. Rendbetételét a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács vállalta fel.

„Már régóta kerestem a lehetőséget, hogy a Kossuth Lajos-szobor méltó állapotba kerüljön úgy, hogy a megőrzését is elérjük, és állapotának további romlását is megelőzzük” – nyilatkozta portálunknak a szobor restaurálási munkálatainak megrendelője nevében Magyari Levente, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT) elnöke. Mint kifejtette, Miholcsa József szobrászművész alkotásának megtisztítását legutóbb is az általa vezetett szervezet vállalta fel, a közel négy évvel ezelőtti akció során azonban nem csak a takarítása történt meg, de új színt is kapott az emlékmű.

 

Miért lett zöld a szobor?

„Kikértük Burján Gál Emil gyergyószentmiklósi szobrászművész véleményét, hogy miként kell a szobrot szakszerűen megtakarítani ahhoz, hogy minél tisztábbá és szebbé váljon úgy, hogy ne tegyünk kárt benne. Ő jött azzal az ötlettel, hogy a repedéseket be kell tömni, meg kell úgymond foltozni, és utána le kell festeni, mert ha nem, foltos lesz a szobor. A színválasztás és az egész javító folyamat az ő meglátásai alapján történt, a GYTIT a költségek előteremtésében és az önkéntes munkában vállalt szerepet, a szakmai vezetés az ő dolga volt” – idézte fel a műkőszobor színváltoztatásának körülményeit Magyari. Az eredetileg kőhatású szobor új állapota miatt sokan nemtetszésüket fejezték ki, a munkálatokat végző szervezet pedig vállalta, megoldást keres arra, hogy mindenki által elfogadható színt kaphasson a műalkotás.

Ehhez nemrégiben sikerült pénzt szerezni; a 4370 lejre értékelt restaurálási munkálatok egy részét a Communitas Alapítvány támogatja. Az alapítványtól 2100 lejt nyert a szobor restaurálásra a GYTIT – közölte Magyari. Hozzátette: a Baróti Hunor restaurátor által készített felújítási tervet kolozsvári és magyarországi szakemberek is véleményezték, és az alkotó Miholcsa József is jóváhagyta.

További támogatókat keresnek

A szobor restaurálása a napokban kezdődött el. A pályázati úton nyert összegből a takarítási munkálatokat sikerült elvégezni és beszerzésre kerülnek a későbbi munkálatokhoz szükséges anyagok. További pénzalapokra van szükség ahhoz, hogy a restaurálási folyamatot folytatni lehessen, a GYTIT-elnök a helyi vállalkozók segítségében bízik. A munkálatok következő fázisában műgyantával fecskendezik be a repedéseket, ezt követően speciális betonhabarccsal egészítik ki a repedezett felületeket, végül pedig a szobor patinázására kerül sor – sorolta a még hátralévő munkálatokat Magyari Levente. Közölte, a tervek szerint a restaurálási folyamat legkésőbb november elején fejeződik be, a jelenleg lecsupaszított kőszobor ekkor barna színt kap.

„Azért vállaltuk fel ezt a feladatot, mert fontos számunkra a magyar kultúra és történelem emléke, és mert úgy tapasztaltuk, hogy ez a szobor nagyon romló állapotban van, megóvásáért közbe kell lépni” – fogalmazott Magyari.

www.szekelyhon.ro

Hasonló téma:

Kijavították a Kossuth-szobrot

 

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas