Hargita megye előrelátóan gondolkodik, jövőképe 2020. irányába mutat, ami valljuk be nem is olyan távoli jövő. Ennek az Európa 2020 stratégiának sikeres végrehajtásához szükség van a társadalom valamennyi szegmensének tevékeny szerepvállalásához, így a fiatalokéhoz is. Hargita Megye Tanácsa Fiatalok Hargita Megyében 2020 cím alatt új ifjúsági stratégián dolgozik, mivel a mostani 2013. végén lejár. E hosszú előkészítési folyamat első mozzanata volt az október 5-én megszervezett, Fiatalok Hargita Megyében 2020 Konferencia.

A konferencia meghívottja volt az a 7 partnerszervezet, mely a projekt végrehajtásán dolgozik majd: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Főtanfelügyelőség, Csík Területi Ifjúsági Tanács, Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács, Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács, az ADI Hargita, valamint a helyi és regionális fejlesztéssel foglalkozó PONT Csoport. Megtárgyalásra került több, az ifjúságot érintő téma is. Farkas András, a PONT Csoport képviselője tartotta a szakmai felvezetőt 2020-as horizont, stratégia tervezés címmel, majd Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő mutatta be az Európa 2020, Erdély 2020 stratégiát, boncolgatva, hogy hol a helye a fiataloknak a közösségünk és térségünk fejlesztésében. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes összevetette a 2012-es ifjúsági életmódot, a 2020-sal. Később Bartolf Hedvig főtanfelügyelő asszony a szakközépiskolák elhanyagolt helyzetét, majd a Tanügyminisztérium terveit ismertette, miszerint a 2013-as évtől változik az érettségi menete.

      

A délutáni blokkban a Hargita megyei ifjúsági szervezetek képviselőinek, valamint a Sapientia Hallgatói Önkormányzata képviselőjének hozzászólásaira került sor, amit követtek a rövid következtetések. Késő délutáni órákban a meghívottak svédasztal mellett boncolgathatták tovább a felmerült témákat.

Ezt a konferenciát követi majd 2013. áprilisában egy fejlesztési konferencia, és a startégia kidolgozása, ami tulajdonképpen elindítja a projektet és aminek következményeképp elindul egy akciócsoport. Az akciócsoport egy olyan konzultációs testület, melynek feladata lesz a rendszeres egyeztetés a megye ifjúsági ügyeiben, valamint szakmailag követni a stratégia alkalmazását 2014-től kezdődően.

A Fiatalok Hargita Megyében 2020 projekt révén látjuk, hogy a fiatalok helyzete előtérben van a megyénkben, ami meglátszott az elmúlt évek sikeres projektjein is. Bízunk benne, hogy az új stratégia még több sikert hoz majd és fejlődési lehetőséget a megye fiataljai számára.

 

Jakab Beatrix – GYTIT sajtóreferens,

2012-10-05, Csíkszereda

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas