398371 10150688563093107_303255258106_9549994_1038362168_n"Isten éltessen MIÉRT!" hangzott többek szájából is a jó kívánság, a múlt szombaton, április 21.-én, Székelyudvarhelyen, a MIÉRT X. Születésnapi ünnepségén. Az egyedülálló rendezvény közel 1500 magyar fiatalt mozgósított, az ország minden pontjáról. A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács is büszkélkedhet, mert sikerült 140 résztvevővel képviseltetnie magát.

Az otthonosan berendezett Székelyudvarhelyi sportacsarnokban felvonultak a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagyjai, alapító tagok, elnökség, volt és jelenlegi tagok, támogatók és persze a feltörekvő ifjúság.


398853 333978573335094_100001688610665_906972_1213681331_nA több mint 21 felszólaló mindenike gratulált a MIÉRT-nek sikeres eredményeiért és az ifjúsági és politikai vonalon egyaránt belefektetett kemény munkáért. Az RMDSZ-el való partnerség terén is sikeresnek értékelték az elmúlt 10 évet lévén, hogy a MIÉRT volt az egyik támpillére.

Bodor László MIÉRT elnök szerint az elmúlt 10 év az útkeresés időszaka volt, ennek ellenére bátrak voltak, hűek és követkzetesek, aminek eredménye, hogy itthon Erdélyben eredményesek tudtak lenni. Reméli, hogy a következő 10 évben is megtartják ezeket az értékeket és továbbra is sokasodni fog a tevékeny magyar ifjúsági szervezetek száma, mint ahogy az elmúlt évtizedben történt.

SAM 1344Borboly Csaba Hargita megye tanácsának elnöke, egykori MIÉRT alapító és elnök, gratulált Bodor Lászlónak mondván az a jó vezető az akinek utóda még nála is sikeresebb lesz. Hangsúlyozta az ifjúsági szervzet munkájának becsületességét és az örömet amit a közös munka okoz, majd jelképes ajándékot, egy ollót és szalagot adott át Bodor Lászlónak, hogy majd mindent felavathasson, mint jómaga. Ezzel válaszolt a rosszalóknak akik negatívumként állították be tevékenységét.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök bíztatta a fiatalokat, hogy ne hátráljanak meg munkájukban, hisz az övék a jövő és harcolni kell azért, hogy folyamatosan erős legyen a magyarság.

Kovács Richárd, EP képviselői asszisztens, a MIÉRT külügyi titkára elmondta, hogy a partnerség, nyitottság, szakmaiság európai értékek tehát a MIÉRT-nek helye van a európai nagy családban. Ezt megerősítette az Európai Néppárt Ifjúsági Szervzet vezetője aki közölte, hogy hamarosan a MIÉRT teljes jogú tagja lehet.

SAM 1367

Egyik legfelemelőbb pillanat volt Porcsalmi Bálint kampánytanácsadóé volt. Ő megkért mindenkit, hogy a sötétségben emelje fel a világító telefonját, ezzel érzékeltette milyen sok magyar fiatal van. Ezután „harcoljatok, dolgozzatokm álljatok fel" csatakiáltással búcsúzott.

Átadásra került a Pro organizatione díj, amit az kapott meg aki az elmúlt évtizedben a leginkább segítette a MIÉRT munkáját, vagyis Markó Attila az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára.

SAM 1479A sok dicséret után a tortavágás sem maradhatott el, ami minden szülinap fénypontja. A három hatalmas marcipántortából mindenki kapott kóstolót majd jöhetett a sokak által oly nagyon várt buli.

A beszédek között a helyi De La Funk együttes oldotta a hangulatot majd az újonnan alakult kovásznai Center Point együttes is bemutatkozott. A bemelegítő után a 30Y magyarországi együttes lépett színpadra, a legfiatalabbak örömére.

A GyTIT számára is különleges volt ez az este hisz már rég nem volt együtt ennyi tevékeny fiatal a gyergyói medencéből. A céltudatos gyergyói csapat megállt a Zetelaki gátnál egy kép erejéig, hogy ezzel is erősítsék összetartozásukat. A rendezvény alatt is fiatalos lendületükkel dobták fel a hangulatot, majd úgy döntöttek folytatják még az ünneplést a Gyergyószentmiklósi Your Livingroom-ban.

A szervezők kitettek magukért aminek az eredménye egy igen színvonalas műsor volt. Bárki elégedetten távozhatott. A nagy sikerélmény hatásai még biztosan napokig él majd minden résztvevőben és sokáig emlékezetes marad a MIÉRT X. szülinapja.

Jakab Beatrix, GYTIT sajtóreferens

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas