2011. november 12-13. között sikeresen lezajlott a II. Gyergyói-medencei ifjúsági börze és kulturális seregszemle, melyet Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és Hargita Megye Tanácsa közösen szervezett.

A szervezők célul tűzték ki, hogy összehozzák az ifjúsági szervezeteket, ifjúsággal foglalkozó szervezeteket valamint intézményeket és bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a számukra. Ez a célkitűzés meg is valósult hiszen összesen 41 szervezet ismertette tevékenységét.

A Youth in Action Európai Uniós ifjúsági pályázati rendszert ismertető foglalkozásra 36 személy volt kíváncsi, körülbelül 25 szervezet képviseletében.

Ezek között szerepeltek a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács székelyföldi testvérszervezetei, mint Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács, a Háromszéki Ifjúsági Tanács, és további országos meghívott szervezetek, mint a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége, a Brassó megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, és szórványból a Hunyad Megyei Ifjúsági Tanács. Az intézmények közül az ifjúsági és kulturális intézmények jeleskedtek. Jelen voltak a jól ismert nagy szakmai civilszervezetek képviselői és a kulturális, hagyományőrző szervezetek is részt vettek, úgy Gyergyószentmiklósról, mint a környék falvaiból. A derékhadat a diákszervezetek, a környék településein tevékenykedő ifjúsági és szakmai ifjúsági szervezetek adták, kiegészülve az egyházakhoz tartozó szervezetekkel.

Szakmai szempontból a vasárnapi Youth in Action Európai Uniós pályázati ismertető adott a legtöbbet a közös partnerségben pályázni kívánóknak, amit Kelemen Éva országosan elismert magyar képző tartott. A „Fiatalok Lendületben" program rendszerének ismertetése, sarkalatos kritériumok és sok más, hasznos információ hangzott el a pályázati lehetőségeket illetően, amit a resztvevők a műhelymunka alatt gyakorlatba is ültettek. Ezek alapján el lehet kezdeni a közös projektekben való gondolkodást, illetve azok összeállítását. Reményeink szerint folytatása következik ennek a képzésnek, és konkrét pályázatok, programok születnek majd, amelyek gazdagítják térségünk kulturális és ifjúsági programválasztékát, összegezte Magyari Levente a GYTIT elnöke.

Idén a program szabadidős és kulturális programokkal is bővült a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Hargita Megyei Tanács partnerségének és támogatásának köszönhetően. Így zajlott falmászás a Salamon Ernő Gimnázium oldalán, amelyet az Extreme Nature Egyesület tett lehetővé és az Ősz Ferenc humorista által fémjelzett Humorest.

Nagy érdeklődésre tartott számot továbbá Bagossy Norbert élménybeszámolója az X-Faktorban szerzett tapasztalatairól, hiszen sok érdekes kérdésre kaphatott választ a közönség. Az egyik szünet alatt a programnak megfelelően a jelenlévők egy nagyobb csoportja részt vett a Caritas által a szegények megsegítéséért szervezett gyertyagyújtási akcióban. Egy másik szünet alatt pedig helyi fiatal bűvészek kápráztatták el tudásukkal a közönséget. Szombat este a szervezetek képviselői egy ünnepi vacsorán engedhették ki a gőzt, majd jobban elmélyíthették kialakuló barátságaikat a nosztalgiabuliban. Vasárnap Bodó Attila, alias Blue „Utazás az ismeretlenbe: kilenc hónap Indiában és Nepálban pénz nélkül, gyalog és stoppal, éjjel-nappal" című útibeszámolója sokakat a székhez ragasztott több órára, hiszen a hatalmas lelki fejlődést felmutató utazás, a színes képek és élmények mellett, nagyon mély élettapasztalatokkal is szolgált.

Köszönetünket fejezzük ki az együttműködésért a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központnak, valamint Hargita Megye Tanácsának. További köszönetet mondunk a támogatásért a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóságnak, a Gyergyószentmiklósi RMDSZ-nek, a Salamon Ernő Gimnáziumnak, az Univers-all Distributions-nak, a Mark House-nak, a Fresh Grill K&K-nak, a Robi Konyhának, a Maros Hotelnek és természetesen a hírközlő csatornáknak, akik segítettek a rendezvény népszerűsítésében.

Jakab Beatrix, GYTIT sajtóreferens

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas