Csütörtök délben zárult az idén megrendezésre kerülő VII. Neumann Tábor, Marosfőn.Az idei tábor témája a XXI. századi kommunikáció volt, ahol a résztvevők betekintést nyerhettek a kommunikáció és többek közt a modern világ fortélyaiba.


_MG_5315Vasárnap a regisztrációt követően délután egy 3 órás csapatépítésre került sor, majd este 7 órától a hivatalos megnyitó vette kezdetét, ahol Győrfi Kinga, a  Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének elnöke, Jakab Adorján, a MIÉRT főtitkára, Borboly Csaba - Hargita megye tanácsának elnöke és Kállai Emánuel a tábor főszervezője szólaltak meg. Az első nap záróakkordjaként a helyi szervezők ismerkedő játékokat szerveztek a résztvevőknek.


Másnap kezdődhetett a munka: a hét első napjától kezdődően folyamatosan minden nap 10 órától egy-egy előadásra került sor. Hétfőn a Hogyan használjam ki az internet adottságait c. előadását  hallgathatták meg a résztvevők Köllő Dávidtól. A keddi nap nagyelőadása a mobil világról szólt, azaz a mobil trendekről hazánkban, továbbá mire képesek az okostelefonok, mely előadást Herman Gábortól hallhattunk. Szerdán a jövőről beszélgethettek el a résztvevők Kiss Olivérrel, és arról hogy szükség lesz-e még írott sajtóra, televízíóra, rádióra, és hogy hová tart világunk?


A napi előadásokat követően napi 4 óra workshop vette kezdetét. A workshoppoknak 3 témája volt, melyekből a résztvevők választhattak a webdesign, hanganyag vágás és videószerkesztésből.


A workshoppok mellett a résztvevők 3 csoportra voltak osztva, ahol napi 1 órás csoporttevékenység vehette kezdetét.  

Persze a szórakozás sem maradhatott ki az idei neumann táborból: a résztvevők egy saját nemzetet kellett hogy alkossanak, ezekhez pontszámokra volt szükségük. Ezeket a délutáni és esti játékokon szerezték meg a csapatok.
A szerdai nap ünnepségén a workshopok eredményeit tekinthettük meg, majd a tábor lezárásaként hajnalig tartó bulival pihenhették ki a résztvevők a hét fáradalmait.

A Neumann tábor a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ)  és a Hargita Megyei Magyar Diáktanács (HaDiT) közös összefogásával jött létre, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Communitas Alapítvány támogatásával.

 

Külön köszönet a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság-nak, a Csík Terület Ifjúsági Tanács-nak, valamint a marosfői Ezüstfenyő Hotelnel.

Csergő Enikő
Hargita Megyei Magyar Diáktanács (HaDiT)

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas