Megfigyelések egy kőkorszaki búvár törzsről, és antropológiai következtetések a magyarság kultúrájának és hagyományainak a fennmaradásáról. Merre tartunk?

A GYTIT szervezésében 2013. december 21-én 17 órától a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Karancsi Sándor termében egy Gyergyóból elszármazott amerikai tudós életútját és kutatásait ismerhetjük meg, valamint véleményét a magyarság kultúrájának túléléséről.

Előadó: Dr. Benedek Dezső, kolozsvári születésű gyergyószentmiklósi tudós, az Amerikai Egyesült Államokban lévő Georgiai Állami Egyetem tanára,18 nyelven beszélő nyelvész, a kezdetleges és törzsi kultúrákat kutató nemzetközi antropológus, aki kínai és japán egyetemek mellett a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen is oktat.

Könyvei közül megemlítjük: Kőkorszaki civilizáció az óceánon, The Story of Simina Vuhang: A Stone Age Odyssey, The Song of the Ancestors: A Comparative Study of Bashiic Folklore, Gypsy Folklore of Hungary and Romania.

Egy ritka lehetőség érdekes témában, érdekes ember életútját és kutatásait megismerni, aki Gyergyószentmiklóson töltötte gyerekkorát, majd az USA-ba távozott, később a Tajvani egyetemre került, majd 4 évig élt együtt az óceán közepén egy kőkorszaki búvár törzzsel és tanulmányozta életvitelüket. Kultúrákat hasonlít össze, tanulmányoz és a nyelvek kialakulásával is foglalkozik. Az előadás végén egy kérdésekből kialakuló érdekes beszélgetés is várható.

Facebook esemény

Mindenkit szeretettel várunk!