A 3. Hargita Megyei Gólyabál június 16.-án szombaton került megrendezésre Gyergyószentmiklóson. Az este 7 órától kezdődő rendezvényen Hargita megye öt városának nyertes gólyapárjai versenyeztek a megye legügyesebb gólyapárja címért: Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Maroshévíz és Gyergyószentmiklós. Az egyedinek számító rendezvény elérte célját, ami az volt, hogy összefogja a megyében a tevékeny fiatalokat és diákszervezeteket, akik valamit tenni akarnak a kulturális és számukra egészségesen szórakoztató életért. Minden képviselt városból több diákszervezet is segítette a Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsának az előkészületekben.

Ennek köszönhetően ismerkedésre és tapasztalatcserére is sor került, és olyan kapcsolatok alakultak ki, melyek segítségével a továbbiakban egymás munkáját könnyíthetik meg a fiatalok. Mindezek mellett olyan téren nyerhettek tapasztalatokat a diákok, ahol eddig nem lehetett lehetőségük, hiszen az előadáson közel 400, míg az azt követő buli több mint 600 fiatal jelent meg. A bulin a hangulatért a feltörekvőben lévő Dj Dark & Shidance valamint MC Raisa szórakoztatták nagyérdeműt. A tervezettnél kevesebb fiatal jelent meg a rendezvényen, ami valószínűleg a helyhatósági választások miatt történt időpontváltozásnak is tudható be, de ennek ellenére elmondhatjuk, hogy így is a megye egyik legtöbb diákot megmozgató rendezvénye volt. Tudomásunk van arról, hogy jelen voltak a következő településekről: Székelykeresztur, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Maroshévíz és Gyergyószentmiklós, Csekefalva, Rugonfalva, Alsóboldogfalva, Felsőboldogfalva, Fenyéd, Szentegyhéza, Csíkszentmikrály, Borszék, Tölgyes és a Gyergyói-medence majdnem minden településéről.

Az idei versenyt átölelő téma a Székelyföldi Legendárium volt, mely nem csak egy kinézetet adott, hanem a versenyszámok is erre épültek. A versenyzők, egy a településük közelében lévő területre jellemző legendát kellet megtestesítsenek és ezt bemutatni, legendai alakoknak öltözni. Úgy véltük, hogy ez a téma nem csak aktuális, hanem tanulságos is lehet nem csak a gólyáknak, hanem a résztvevőknek is. Majdnem minden versenyszám erre épült, mint például a bemutatkozó, ahol a legendát mutatták be, az intelligenciakérdések ahol nem csak a saját legendáikról, hanem a legendáriumról is kérdeztük őket, és persze a zsűri pontozta az öltözetük hitelességét is. Az színházban lefolyt eseményeket Zsók Levente és György Botond Erdélyi Humorfesztivál győztesek vezették, amit a közönség is nagyon kedvelt. Ezt színesítette a Médiabefutón is ügyesen szerepelő B-Boys break-dance bemutatója. Végeredményben egy sikeres rendezvényt tudhatunk magunkénak, aminek még biztosan lesz folytatása.

A rendezvényt a Communitas Alaptvány, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Win For Trade autóiskola, az Industry Transylvan SRL és az Arbor vállalkozói szövetség támogatta.

Zsidó Károly
főszervező