Az 1987-ben alapított, TechSoup Global civil szervezeteknek segít világszerte, hogy technológiához jussanak és hatékonyabban használják fel azt, növelve programjaik hatását és hatékonyságát.

A TechSoup elsődlegesen technológia adományozásával támogatja a civil szervezeteket. 2002 óta a TechSoup technológia-adományozási szolgáltatása több mint 1,1 milliárd amerikai dollár megtakarítást jelentett a civil szervezetek számára, és 2008-ra több mint évi 312 millió dollárra nőtt csak a program technológia-adomá nyozási része.

 

Több évvel ezelőtt a TechSoup program, a partner civil szervezetek (PCSZ) hálózatának segítségével sikeresen kiterjedt Európára is. A PCSZ-k egy közös online platformon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, mely biztosítja a technológia adományozási folyamat minőségi ellátását. Minden PCSZ a globális technológiai támogató-programnak egy helyi változatát ülteti gyakorlatba, és sokan közülük további, helyi szolgáltatásokat is biztosítanak.

 

Az országos programok gyakran biztosítanak számítógép újrahasznosítási szolgáltatást, IT megoldásokat fogyatékkal élő személyek számára, és technológiai platformokat, melyek maximalizálják a szervezeti hatékonyságot és lehetővé teszik a digitális gazdasághoz való teljes hozzáférést.

 

Mit jelent ez a romániai civil szervezetek számára?

 

Júniussal kezdődően, lehetőségük van regisztrálni a TechSoup honlapján, böngészni a termékkatalógusokban, pályázni és ha azt elfogadják, igényelni a termék-támogatá st. Kikk: http://www.techsoup -romania. org

 

A pályázatok feldolgozásáért és elbírálásáért elsődlegesen a TechSoup Románia partnere, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (www.szka.org) felel. Ide tartozik a civil szervezetek jogi helyzetének ellenőrzése, az alapító okiratok és adóbejegyzési igazolások begyűjtése és alkalmanként felmerülő kérdések tisztázása. Ha kérdéseik vannak a folyamattal kapcsolatban, kérjük vegyék fel velük a kapcsolatot a www.szka.org honlapon keresztül.

 

A TechSoup Románia kezdetben csak Microsoft programokat fog nyújtani, de idővel több fejlesztő fog csatlakozni a programhoz.

 

Annak érdekében hogy a TechSoup platformot tovább bővíthessék, a TechSoup szociális vállalkozásként működik, egy kisebb adminisztráció s díjat felszámolva a termékek ellenértékeként (ez a díj a termékek piaci árának 4-8%-a, például a Microsoft Office hozzávetőlegesen 16 euróba kerül).

 

Ez a díj fedezi a TechSoup Románia költségeit, az új termékek bevonását a programba, és helyileg releváns képzések, és támogató eszközök kialakítását, melyek segítik a technológia hatékony felhasználását a civil szervezetek küldetésének és a Romániai civil szféra tükrében.

 

A TechSoup Global-on keresztül a civil szervezetek több nyílt forráskódú illetve ingyenes szoftverhez kapnak hozzáférést.

 

A szoftver mellett a TechSoup Románia kínálatában hardvert is lehet majd találni, az Ateliere Fara Frontiere szervezeten és az Assoclic programjukon keresztül. Az Assoclic 2008-ban indult Romániában, több mint 600 számítógépet adományozva 60 civil szervezetnek országszerte.

 

A szoftverhez hasonlóan a hardver-támogatá sok is egy kisebb adminisztráció s díjjal fognak járni. Több információ található a http://romania. assoclic. org honlapon.

 

Mint sok nagyszerű lehetőségre, erre is vonatkoznak korlátozások. Például a Microsoft termékeket a civil szervezetek kétévente egyszer igényelhetik és az adományozások maximum 50 licencre és 5 szoftver brandre (mint "Office" vagy "Enterprise Server") vannak korlátozva.

 

Ezeknek a korlátozásoknak a függvényében fontos előre megtervezni, mely alkalmazásokat lehetne a leghatékonyabban felhasználni a különböző szervezeti igényeknek megfelelően.

 

A www.techsoupglobal. org/casestudiesl ist honlapon egy sor esettanulmány található, melyekből láthatjuk, hogy olyan civil szervezetek, mint az SOS Children Lengyelországban, hogyan használta fel a támogatást nemcsak jogtiszta szoftver biztosítására, de számítógép tanfolyamokat is indított a négy általuk működtetett "Gyermek Faluban".

 

A Microsoft termékek mellett a TechSoup helyi programozók, fejlesztetők munkáit is szeretné bevonni a programba, és megosztani a TechSoup portálon keresztül.

 

Példa erre, egy helyileg fejlesztett "Fundraising Adatbázis" mely elérhető lesz a TechSoup indításakor. Ezt az alkalmazást közösen fejlesztette ki a Microsoft és az Asociatia Pentru Relatii Comunitare. Több információért az alkalmazással kapcsolatosan még mielőtt a TechSoup Romania indul, vegyék fel a kapcsolatot az ARC-al a www.arcromania. ro honlapon. Ha tudomásuk van olyan fejlesztőkről, melyek szívesen támogatnák programjaikkal a non-profit szervezeteket a TechSoup Romania-n keresztül, kérjük vegyék fel velünk a kapcsolatot a www.szka.org honlapon keresztül.

 

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas