În data de 8 – 10 noiembrie 2013 la Izvoru Mureșului s-a organizat a IV.-a ediție a Întrunirii Asociațiilor de Tineret și Cultural din Transilvania. În acest an, Asociația Teritorială a Tinerilor din Zona Gheorgheni a regândit acest eveniment, care de altfel a devenit o tradiție fiin organizată a patra oară, având un impact pozitiv în rândul tinerilor, deoarece au fost peste 50 de participanți la acest eveniment, care au reprezentat numeroase organizații și asociații de tineret și cultural. Cu prilejul acestui eveniment de două zile, Asociația Teritorială a Tinerilor din Zona Gheorgheni a emis o nouă publicație în care am detaliat programele și evenimentele importante ale Asociației și al organizațiilor membre.

Având schimbări în concepție, întrunirea de anul acesta a pornit vinerea, în data de 8 noiembrie, cu diferite programe de cunoaștere și team-bulding, cu ajutorul cărora legăturile între participanți sau adâncit. Seara a fost încheiată cu mâncatul tradiționalului slănină pe grătar.

În mare parte, particianții au sosit din depresiunea Gheorgheniului, dar au fost prezenți și reprezentanți ai altor Asociații de tineret din alte județe. Sâmbătă, în data de 9 noiembrie, deschiderea oficială a fost efectuată de către Magyari Levente, președintele asociației, Erős Levente, președintele executiv al asociației, Fórika István, vice primarul localității Voșlăbeni precum și de gazda evenimentului György Lehel, vice președintele asociației. După deschiderea oficială, binecuvântarea religioasă a fost efectuată de preotul Boldizsár Ferenc din partea parohiei Romano Catolice Sfântu Nicolae din Gheorgheni.

Primul panel de dicuții a fost pornită de către președintele Asociației, Magyari Levente, cu titlul ”Rolul organizațiilor de tineret în construirea comunității”, în cadrul căreia s-au vorbit despre posibilitățile și acțiunile pe care trebuie să le efectueze o organizație de tineret în comunitatea de care face parte.

Al doilea panel din cadrul evenimentului, le-a dat ocazia organizațiilor să-și prezinte activitățiile, precum și modalitățiile de lucru în cadrul organizațiilor proprii. Participanții locali au avut ocazia să cunoască munca Organizației Județene a Tinerilor din Hunedoara prin intermediul noului președinte Kofity Zoltán, Szabó Dániel, care este președintele Organizației Județene a Tinerilor din Alba precum și președintele Organizației de Tineret din Lopadea Nouă, Gedő Zsolt, președintele Consiliului Elevilor de la Colegiul Național Bethlen Gábor din Aiud. Pe lângă reprezentanții organizațiilor din alte județe, s-au prezentat și două cercuri de elevi din orașul Gheorgheni. Ne-au onorat cu prezență lor și alte asociații de tip umbrelă precum UIET din Odorheiu Secuiesc județul Harghita precum și HARIT asociația de tip umbrelă al județului Covasna.

În continuare, funcționarea și munca Centrului Cultural și de Arte din Lăzarea a fost prezentată de către directorul acestui institut Kassay Lajos Péter. Erős Levente, președintele executiv a prezentat proiectele și evenimentele pentru anul 2013 al Asociației, iar seiunea de prezentări a fost încheiată de către Barti Zoltan, vice președintele asociației, care le-a prezentat celor aflați la eveniment primul proiect european demarat de către Asociația Teritorială a Tinerilor din Zona Gheorgheni numit ”(IN)Visible Youth”, la care au participat 24 de tineri din tările europene. Deasemenea s-au prezentat și programele de tineret ale Consiliului Județean Harghita.

După prezentările ținute în prima parte a zilei, ștafeta a fost preluată de către trainerul Kállai Emánuel, cu ajutorul căruia pe tot parcurusul acestui eveniment, tinerii au discutat, au identificat și au încercat să caute soluții pentru probleme apărute în diferite organizații.

Participanții sau cunoscut cu metoda celor șase pălării gânditoare, a cărui scop practic este de diminua timpul pierdut la diferite dicuții ședințe. Acest proces scoate la iveală fapte, greutăți, avantaje, poziții critive, idei și sentimentele legate de o anumită problemă. Cu ajutorul acestor ”pălării” putem cu adevărat crea o ambianță constructivă, cu ajutorul acestor ”pălării” putem duce la bun sfârșit o idei sau chiar rezolva o problemă din interiorul organizației noastre precum și în viața de zi cu zi.

În ultima zi a evenimentului s-a ajuns la sfârșitul traingului legat de rezolvarea problemelor din organizații, atunci când participanții au găsit rezolvări concrete în legătură cu probleme apărute cu ajutorul Arborele Problemă și Arborele Obiectiv.

Acest eveniment a fost susținută de către Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) cu această ocazie dorim să le mulțumim pentru tot sprijinul acordat acestui eveniment.

               

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas