Idén Marosfőn került megrendezésre a IV. Gyergyói-medencei Ifjúsági és Kulturális Börze, 2013. november 8-10 között. A Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa által négy éve életrehívott, idén újragondolt rendezvényen szép számban képviseltették magukat a fiatalok, hiszen közel ötven résztvevő jelent meg a különböző ifjúsági szervezetek képviseletében. A kétnapos rendezvény alkalmával a GYTIT egy újabb kiadvánnyal rukkolt elő, mely a sikeres programokat foglalja magába a GYTIT és tagszervezetei háza tájáról.

Az új alapokra helyezett börzén pénteken több ismerkedési, kapcsolatépítési és összerázó programra került sor, melyek keretén belül szorosabb együttműködések alapjait rakták le. A nap tradicionális szalonna sütéssel és kötetlen beszélgetéssel zárult.
A résztvevők többsége a Gyergyói-medencéből érkezett, kiegészülve a más megyékből érkező partnerszervezetek küldötteivel. Szombaton, a megnyitón Magyari Levente GYTIT elnök, Erős Levente GYTIT ügyvezető elnök, Fórika István, Vasláb alpolgármestere, és György Lehel, a GYTIT déli régiós alelnöke üdvözölte a fiatalokat. Az előadások kezdete előtt Boldizsár Ferenc, a Gyergyószentmiklósi Szent Miklós Római Katolikus Plébánia segédlelkésze áldotta meg az egybegyűlteket.
Az első előadást Magyari Levente tartotta „Az Ifjúsági szervezetek szerepe a közösségek megszervezésében” címmel, amely keretén belül a fiatalok lehetőségeit és tennivalóit mutatta be egy dinamikus szervezeten belül. Az új generációt képviselő diáktanácsosok itt megcsillogtatták eddigi tapasztalataikat, és elvárásaik felkerültek a szervezeti palettára.
A nap első felében szervezeti bemutatókra került sor és sikeres projektekből vehettek példát a résztvevők. A helyiek megismerhették a Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács (HUMMIT) tevékenységét Kofity Zoltán újonnan megválasztott elnök előadásában, betekintést nyerve a Hunyad Megyei Magyar Napok szervezői munkájába. Fehér megyéből Szabó Dániel, aki a Fehér Megyei Ifjúsági Tanács elnöke és egyben a Magyarlapádi Ifjúsági Szervezet elnöke, bemutatta közösségépítő tevékenységeiket, majd Gedő Zsolt, az Enyedi Bethlen Gábor Gimnázium Diáktanácsának az elnöke ismertette a fiatalokkal a tevékenységüket. A székelyföldi ifjúsági tanácsok részéről az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács és a Háromszéki Ifjúsági Tanács képviselői vettek részt, mindannyian a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) tagjai.
Gyergyószentmiklósról az Unikornis Diákkör és a Fogarassy Mihály Szaklíceum Diáktanácsa adott izelítőt munkásságából, majd Kassay Lajos Péter a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója következett, aki az intézmény és a fiatalok közös érdeklődési, tevékenységi köreiről beszélt, majd felhívta a figyelmet az intézmény által szervezendő Civil képzésre, ahová meghívta a Börze résztvevőit is.
Erős Levente az elmúlt év GYTIT projektjeiből mutatott be néhányat, majd Barti Zoltán, a GYTIT északi régiós alelnöke szemléltette a nemrég megszervezett Fiatalok Lendületben Programunkat, az „(In)Visible Youth”-ot, amely a GYTIT-nek az első sikeres Európai Uniós pályázata volt, és ahol több ország fiataljai járták körül a nehézségekkel és fogyatékkal élő fiatalok problémáit, kokrét programokat is szervezve nekik.
Kállai Emánuel  képző vezetésével, a résztvevők szervezeten belüli problémamegoldással foglalkoztak a hétvége hátralevő részében.
Megismerkedhettek a Hat kalap módszerrel, melynek gyakorlati lényege a megbeszélésekre, gyűlésekre, vitákra szánt idő csökkentése, a folyamat, a tények, a nehézségek, az előnyök, a kritikai hozzáállás, az ötletek és az érzések megfelelő különválasztásában rejlik. Ezáltal a szempontok keveredése és a felesleges magyarázkodás kiküszöbölhető, miközben növeljük azok hatékonyságát. A módszer az emberek közötti együttműködést  segíti azzal, hogy a vitákban az emóciók helyett a közös, egymást elfogadó gondolkodásra épít. Használata ajánlott mindazoknak, akik mindennapjaikat kreatív, lendületes és főleg konstruktív légkörben szeretnék tölteni. Az résztvevők öt csapatra osztva a hat kalap módszerrel öt problémára dolgozták ki a megoldási lehetőséget. Ezek a következők voltak: rossz belső és külső kommunikáció, szakmaiság hiánya, passzivitás, utánpótláshiány és forráshiány, ugyanis ezek a problémák jöttek ki a legáltalánosabb és legjelentősebb akadályozó tényezőnek a szervezetek életében.
A képzés utolsó napján, a problémamegoldások végére értünk, amikor a fiatalok átbeszélték a konkrét megoldásokat a Probléma Fa és a Cél Fa segítségével.
A rendezvény az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával jött létre, melyet ezúton is köszönünk.

                                    Magyari Levente
                                    GYTIT elnök

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas