“Alig van ország, mely több természeti, történelmi és népéleti kincscsel birna, mint a Kárpátok által körülölelt magyar haza; alig van ország, mely az észlelve vizsgálódónak több érdeket nyujtana, mint hazánk, s mégis alig van a civilisatió körvonalába foglalt, sőt még azon kivül eső terület is, mely oly kevéssé lenne ismerve és méltányolva, mint éppen hazánk.’’ Orbán Balázs szavaival vágott neki a kiránduló csapat az utnak amely 2013 junius 30-án reggel “startolt” Tekerőpatakról és első megállónak Csiksomlyot választotta.
Csíksomlyó 1959 óta Csíkszereda településrész Romániában,Hargita megyében. A katolikusvallású székelyek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja. Minden pünkösdkor itt zajlik a híres csíksomlyói búcsú. A Székelyföld és a székely nép történetében mégis óriási jelentőségű volt mindig, és ma is az.
    Utunkat folytva Székelyudvarhely felé vettük az irányt ahol városnézéssel folytatodott a program. Itt ellátogattunk a Jézus Szive kápolnához ami Székelyudvarhely legrégebbi építészeti műemléke, 13. századi kis négykarájos (karéjos-centrális templom) körkápolna. Tovább haladva a város központjában számos látnivaló tárult elénk, elsőként a templomokat látogattuk meg, vagyis a Szent Miklós hegy templomot ami 40m magas tornyával Székelyudvarhely egyik legimpozánsabb mőemléke A református templom Székelyudvarhely főterén épült fel ami ketté osztotta a főteret, épitője Kiss Gergely. Következett a ferences templom és kolostor meglátogatása aminek a keleti tornyában két harang van.  Eljuttunk az emllékezés parkjához, ahol 13 történelmi és közéleti személyiség bronz másának szobrát csodálhattuk meg.
 Továbbhaladva Székelyudvarhely hires iskoláit tekintettük meg, pontosabban a Tamási Áron Gimnáziumot, majd a Benedek Elek tanitóképzőt.
A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum is meglátogatásra került ami Erdély délkeleti részén elterülő Székelyföld központi részének, az egykori Udvarhelyszék néprajzi, helytörténeti, képzőművészeti és természetrajzi múzeuma. Közvetlen melette talalható a Székely Támadt vár. A középkori vár az egykori mezőváros, de a mai városkép egyik jelentős építészeti emléke. Ha szemben állunk a vár bejáratával, attól jobbra a Fóris-bástya (nyolc szögű) mögötte, hátul a nyolc szögű Hajdú bástya, míg bal kéz felől, elől a Bánffy-bástya, mögötte, az udvar északi végében pedig a Telegdy-bástya található, amelyeket a különböző időszakokban itt parancsnokló várkapitányokról neveztek el.
 Egy ujabb vár került meglátogatásra ami szintén Székelyudvarhelyen talalálható, ez nem más mint a Budvár. A vár egy korábbi római erődítmény maradványainak a felhasználásával épülhetett. 1241-ben a tatárok rombolták le. A Budváron (635 m konglomerát sziklaoromzat): a csiszolt kőkorszak (neolitikum) embere már megtelepedett, majd a korai, a késő vaskorban is itt lakott, az Árpád-korból földkunyhók és egy erődítmény falmaradványai kerültek elő. 

Székelyudvarhelytől 1 km-re, a Szováta felé vezető műút mellett fekszik a székely kapuiról és gyógyvizéről nevezetes Szejke-fürdő ami a következő megállonk szinheje volt. Gyógyvizét 1766 óta ismerik, állitólag egy köszvényes lábú pásztor fedezte fel, aki mialatt nyáját itatta, lábát is mosogatta a forrás vizében, s az meggyógyult. A vasban, szénsavban és karbonul-szulfidban gazdag vizet egykoron szekérrel korsókban szállították a városba. Jelenleg 11 kádas meleg fürdőben a reumás, légúti és bőrbetegségek gyógyítására használják, a borvízet pedig gyomorbántalmak kezelésére, szívérrendszeri és idegbetegségek gyógyítására.
A fürdő 1871-ben lett Orbán Balázs tulajdona, aki a kor igényeinek megfelelő fürdőhelyet alakított ki. Végakarata szerint az itteni kriptában temették el, amely az I. világháború alatt megrongálódott. Földcsuszamlás, villámcsapás is érte, így 1921-re összeomlott. Kirabolták, Orbán Balázst pedig a kripta elé temették. Egy újabb síremlék, a faragott fejfa sem bizonyul tartósnak. Jelenleg egy kő-síremlék kettős kopjafával, és egy Orbán Balázst ábrázoló dombormű hírdeti hol nyugszik a nagy székely. A 12 hektáros területű fürdőhelyen jelenleg van 2 borvízforrás, egy mofetta, valamint egy vendéglő és két falatozó. A Szejke patakon túl több nyaralót és panziót építettek, van egy színpad is, ahol minden nyáron megrendezik a Szejke fesztivált.

 
A fürdő északi oldalán 2004-2008 között épült fel egy kétszintes, teljesen fából készült épület a borvizmuzeum. Célja otthont adni a székelyföldi borvízforrásokat és fürdőket bemutató kiállításnak.
Hazafele haladva még vetettünk pár pillantást a Zetelaki gát tükröző vizére, majd élményekkel gazdagon folytattuk utunkat hazafele.

    Köszönetünket fejezzük ki a Communitas Alapítványnak akik, segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez az élményekkel teli gazdag kirándulás, és akik segítsége nélkül nem ismerhettük volna meg Székelyudvarhelyt és környékét.
                

Támogató

bgalogouj

Partnereink

UIET logocstitharitmiertlogo80 veritas